OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα με μέτρα- Τι ισχύει για μετακινήσεις – Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Υπό περιοριστικά μέτρα η Καθαρά Δευτέρα για το 2021 και με άστατο καιρό.

Αναλυτικά τι ισχύει για την Καθαρά Δευτέρα
-Δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, εκτός από τις εξαιρέσεις που ήδη εφαρμόζονται πχ για λόγους υγείας ή εργασίας

– Οι μετακινήσεις σε ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ, φούρνους που είναι ανοιχτά σήμερα με κωδικούς 2 και 3, θα πραγματοποιούνται μόνο εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία.

Συγκεκριμένα, επιτρέπονται: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.

-Στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας (κωδικός 4), οι αστυνομικοί πλέον μπορούν να ζητήσουν πρόσθετες διευκρινίσεις.

– Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο, με τον κωδικό 6, επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Το ίδιο ισχύει και με το πέταγμα του χαρταετού, που ως εκ των πραγμάτων επιτρέπεται μόνο κοντά στις οικίες. Βεβαίως , κάποιοι θα προτιμήσουν το ποδήλατο για αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χλμ για να πετάξουν χαρταετό.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στο ΦΕΚ με τα μέτρα: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι 1,5 μέτρου.

– Κανονικά ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας

από τις 18:00 για τις περιοχές στο “βαθύ κόκκινο”

από 21:00 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, θα παραμείνουν ορισμένα καταστήματα ανοιχτά προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν τις τελευταίες αγορές τους για το Σαρακοστιανό τραπέζι. Έτσι, κανονικά θα λειτουργήσουν τα ιχθυοπωλεία, τα μίνι μάρκετ, οι φούρνοι, ενώ κλειστά θα είναι τα σούπερ μάρκετ. Ανοιχτή είναι η ιχθυαγορά στη Βαρβάκειο, που δεν έγινε την Κυριακή δεν έγινε το παραδοσιακό το ξενύχτι προς την Καθαρά Δευτέρα. Κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα, όπως και κάθε χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Οδηγίες για τον χαρταετό

Την προσοχή των πολιτών για το πέταγμα του χαρταετού, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, με δεδομένο τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, εφιστά ο ΔΕΔΔΗΕ . Όπως σημειώνει, το πέταγμα του χαρταετού κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:

1. Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα

2. Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια

Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια:

3. Ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή

4. Επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής

Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις υπηρεσίες του ανά τη χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice

S&P Global: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω «γεωπολιτικών κινδύνων»

otavoice