Τουρκικό θράσος: «Ελληνικά μαχητικά F16 παρενόχλησαν το Τσεσμέ»

Προκλήσεις χωρίς όριο …. οι εισβολείς καταγγέλλουν παρενόχληση.

Παίζοντας παιχνίδι εντυπώσεων και προπαγάνδας , για να φανεί η Ελλάδα ως παραβάτης,  το τουρκικό πρακτορείο Anadolou σε δημοσίευμά του υποστηρίζει ότι, με βάση πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το Τσεσμέ, ωκεανογραφικό σκάφος του τουρκικού Ναυτικού που πραγματοποιεί έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο. Τη συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο Τσεσμέ, που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο», σημειώνει το Anadolu.

 

 

Σε άλλη ανάρτησή του, το πρακτορείο αναφέρει ότι ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο Τσεσμέ και έριξε αντιπυραυλικά αντίμετρα (chaffs) σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ωκεανογραφικό σκάφος.

 

Σύμφωνα το πρακτορείο Anadolou, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι «υπήρξε απάντηση στην ελληνική πρόκληση».

«(Η παρενόχληση των ελληνικών μαχητικών στο ερευνητικό πλοίο). Η στάση μας, οι αποφάσεις μας και οι κινήσεις σας μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρες. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει», δήλωσε ο Ακάρ.

Τι αναφέρει η ελληνική πλευρά 

Οι ισχυρισμοί των τουρκικών μέσων ενημέρωσης περί δήθεν παρενόχλησης του πλοίου «Τσεσμέ» από ελληνικά αεροσκάφη δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, τονίζουν πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Υπογραμμίζουν, δε, ότι στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη, σήμερα, άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) από τις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πέντε ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Στη συγκεκριμένη άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν στις 13:30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα στις 14:40.Τα ελληνικά αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES.

Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγίου Ευστρατίου- Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το «Τσεσμέ» έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του, δυτικά της Λήμνου.

Το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ν.μ. και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια.
Σχολιάστε