Συμφωνία των 27 της ΕΕ, για τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Tα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού που θα επιτρέπουν στους πολίτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη παρά την πανδημία του νέου κορονοϊού θα είναι πιθανότατα διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι, ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απόψε.

«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η Κομισιόν, πρόσθεσε, θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει την τεχνική βάση για αυτά τα έγγραφα.

Για το θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι συμφωνήσαμε στην ανάγκη για μια κοινή προσέγγιση επί του ζητήματος, τόνισε πως απαιτείται περισσότερη συνεργασία για την ψηφιοποίηση και τη συνεργασία με τον ΠΟΥ, αλλά όπως δήλωσε, σήμερα καταγράψαμε περισσότερη σύγκλιση για το ζήτημα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  τόνισε επίσης ότι η  επιτάχυνση του εμβολιασμού είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΕ, επεσημαίνοντας  ότι οι ηγέτες στηρίζουν την επιλογή της Κομισιόν για συνεργασία με τις φαρμακοβιομηχανίες για την επιτάχυνση και αύξηση της παραγωγής, αλλά και την ανάγκη για προβλεψιμότητα στην εκτέλεση των συμβάσεων που έχουν αναλάβει. Επεσήμανε δε τη συμφωνία των 27 για την ενίσχυση της ανίχνευσης των παραλλαγών του ιού, αλλά και τη διατήρηση μέτρων.
Σχολιάστε