OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Λαβρόφ: Απειλεί με διακοπή σχέσεων την Ευρωπαϊκή Ένωση αν επιβληθούν νέες κυρώσεις λόγω Ναβάλνι

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διακόψει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η τελευταία την πλήξει με οδυνηρές οικονομικές κυρώσεις, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξης που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο του υπουργείου.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση δέχονται νέα πίεση εξαιτίας της σύλληψης και της φυλάκισης του ηγέτη της αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία τροφοδότησε συζητήσεις για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις.

Τρεις ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν χθες, Πέμπτη, στο Reuters πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων συμμάχων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ενδεχομένως και από τον τρέχοντα μήνα, αφού η Γαλλία και η Γερμανία γνωστοποίησαν την προθυμία τους να προχωρήσουν.

Η πίεση για κυρώσεις έχει αυξηθεί αφότου η Μόσχα εξόργισε την περασμένη εβδομάδα ευρωπαϊκές χώρες απελαύνοντας διπλωμάτες από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία χωρίς να το πει στον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο οποίος βρισκόταν στη Μόσχα για επίσκεψη. Το Παρίσι και το Βερολίνο λένε τώρα ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ ερωτήθηκε σε συνέντευξη, η οποία πρόκειται δημοσιοποιηθεί πλήρως αργότερα σήμερα, αν η Μόσχα θα προχωρήσει τώρα σε διακοπή των σχέσεων με την ίδια την ΕΕ.

«Προχωρούμε από το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι (γι’ αυτό) στην περίπτωση που δούμε να επιβάλλονται ξανά κυρώσεις σε μερικούς τομείς που δημιουργούν κινδύνους για την οικονομία μας», δήλωσε ο Λαβρόφ

«Δεν θέλουμε να απομονωθούμε από την παγκόσμια ζωή, όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο», δήλωσε.

Στο Βερολίνο, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε «θορυβημένο» από τα σχόλια αυτά του Λαβρόφ.

«Θορυβηθήκαμε πραγματικά από τις δηλώσεις αυτές που είναι ακατανόητες», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ πρόσθεσε: «Μπορώ μόνο να υπογραμμίσω τη δήλωση αυτή».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος δεν απέκλεισε μεν την επιβολή νέων κυρώσεων, όμως ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία.

Πηγή ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice