Κλιμακώνει η Τουρκία τις προκλήσεις στο Αιγαίο- Εξήγγειλε άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Ευθεία τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο μετά την έξοδο του Τσεσμέ στο κεντρικό Αιγαίο, ακολούθησε σήμερα η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου άμυνας,  άσκησης στα πλαίσια του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου. Η άσκηση θα διεξαχθεί στο Αιγαίο και την Μεσόγειο και θα συμμετάσχει το σύνολο του στόλου του πολεμικού ναυτικού.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ (Hurriyet) στην ηλεκτρονική της έκδοση, ο σκοπός της άσκησης είναι να εκτιμήσει την ετοιμότητα των αρχηγείων, των μονάδων και των πλοίων που συνδέονται με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων, να δοκιμάσει τους βασικούς τύπους επιχειρήσεων σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας, Ναυτικών Επιχειρήσεων και από κοινού να βελτιώσει τις δυνατότητες της τακτικής λειτουργίας, τις μεθόδους διαλειτουργικότητας με άλλες δυνάμεις δυνάμεων και την ικανότητα αμοιβαίας υποστήριξης, αυξάνοντας την ετοιμότητα μάχης των μερών που θα συμμετάσχουν.

 

Στην άσκηση, από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων θα λάβουν μέρος 82 πλοία, 5 ναυτικά περιπολικά αεροσκάφη, 12 ναυτικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s), αμφίβιες κι υποβρύχιες δυνάμεις και επιθετικά ελικόπτερα από τον Στρατό. Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με F-16, F-4 και Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας κι ιπτάμενα ραντάρ, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την Στρατοχωροφυλακή και πλοία του Λιμενικού.

Στην άσκηση, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο στην περιοχή των ναυτικών επιχειρήσεων ενώ θα χρησιμοποιηθούνκαι μη επανδρωμένα οχήματα υψηλής ταχύτητας ως στόχοι για τη δημιουργία ενός πραγματικού περιβάλλοντος ασκήσεων.​
Σχολιάστε