OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Κλειστή η Αθηνών Λαμίας-Σφυροκοπά την Αττική η “Μήδεια”

Η “Μήδεια” σαρώνει τη χώρα, έχοντας ρίξει ένα λευκό πέπλο χιονιού και με τις θερμοκρασίες να σημειώνουν ελεύθερη πτώση.  Δρόμοι κλειστοί και διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αλλά και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών ανέμων είναι το “σκηνικό” το οποίο έχει διαμορφωθεί. Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας από τις πρωινές ώρες και στα βόρεια προάστια, από το Μαρούσι και πάνω υπάρχει έντονη χιονόπτωση και το χιόνι καλύπτει τα πάντα, με τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας και Δήμων  να είναι σε επιφυλακή και να δίνουν μάχη να κρατήσουν ανοιχτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. .

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., λόγω της χιονόπτωσης, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Δερβενοχώρια, καθώς και στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, και στη λεωφόρο Διονύσου από το 414 ΣΝΕΝ μέχρι τη θέση Άγ. Πέτρος, στην Πεντέλη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Προβλήματα υπάρχουν σε Λάρισα, Σποράδες, Βόρεια Ελλάδα, Αχαΐα κ.α.

Κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών- Λαμίας… για το επόμενο 24 ωρο

Ερωτηματικά προκαλεί πως με τις πρώτες ώρες χιονόπτωσης  είναι κλειστή από τις 05.30 το πρωί η εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας για όλα τα οχήματα. Το υπουργείο επικαλείται την  πυκνή χιονόπτωση  που καθιστά πολύ επικίνδυνη την κυκλοφορία, αλλά φαίνεται πως κάτι δεν λειτούργησε σωστά. Τόσο η Νέα Οδός ΑΕ που διαχειρίζεται το οδικό δίκτυο, όσο και οι αρμόδιες αρχές φέρουν ευθύνες για την εικόνα που παρουσιάζεται με τη χώρα κομμένη στη μέση.

Έπειτα από έκτακτη σύσκεψη, ανακοινώθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι η Εθνική Οδός θα ανοίξει στις 13:00, αλλά θα κλείσει εκ νέου στις 19:00. Η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας θα ξανακλείσει μέχρι τις 19:00 αύριο το απόγευμα, επειδή προβλέπονται πολύ ισχυρά και ακραία φαινόμενα, όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί αύριο στις 11 το πρωί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΑΔΑ αναφέρει:

Λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου και για λόγους ασφαλείας οδηγών και οχημάτων, η εθνική οδός από τον κόμβο Καλυφτάκη (Κηφισιά) μέχρι τη Λαμία θα παραμείνει κλειστή. Οι οδηγοί ήδη με αναστροφή επιστρέφουν από τα σημεία εισόδου στον αυτοκινητόδρομο. Στο επόμενο τρίωρο θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση (από ώρα 05:30).

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο τμήμα από τα διόδια των Θηβών μέχρι το Κάστρο της Βοιωτίας έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες αυτοκίνητα τα οποία η Τροχαία οδήγησε σε ασφαλή σημεία. Κατά μήκος του Εθνικού δικτύου στη Φθιώτιδα όλα τα πάρκινγκ έχουν γεμίσει με αυτοκίνητα που έχουν ακινητοποιηθεί και ήδη η αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας αναζητά νέους χώρους ακόμα και μέσα στην πόλη της Λαμίας για να οδηγήσει εκεί τα αυτοκίνητα, καθώς οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι η κυκλοφορία δεν θα αποκατασταθεί σύντομα.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης τη Στερεάς Ελλάδας λόγω χιονόπτωσης, έχει διακοπεί η κίνηση όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

– Σε όλο το τμήμα του Οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε. από 56,728 έως 194,958 χ/θ τα διόδια Αγίας Τριάδας. – Στη νέα εθνική οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από κόμβο Αγίου Στεφάνου Χαλκίδας έως κόμβο Σχηματαρίου.

– Στην εθνική οδό Θηβών – Χαλκίδας, από διασταύρωση Δροσιάς έως διασταύρωση Ριτσώνας.

Ακόμα και οι οδηγοί, οι οποίοι φτάνουν μέχρι τα διόδια της Τραγάνας για να συνεχίσουν στο Μαρτίνο είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μέχρις ότου τα εκχιονιστικά μηχανήματα μπορέσουν να αποκαταστήσουν ρίχνοντας αλάτι και απομακρύνοντας το χιόνι. Όμως ο όγκος του χιονιού είναι πολύ μεγάλος.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Δομοκού, οι χιονοπτώσεις συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα έντονες και οι αλυσίδες είναι απαραίτητες όπως επίσης αλυσίδες χρειάζονται για το δρόμο Λαμίας Καρπενησίου.

Κλειστοί δρόμοι στην Αττική-Που χρειάζονται αλυσίδες

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για τις περιοχές που έχουν πρόβλημα στην Αττική :

-Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων « Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.

-Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.

-Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (από ώρα 21:35).

-Περιφερειακή οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».

-Για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων επί της Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου από τα Διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και από τα διόδια Καλαμακίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.(από ώρα 08:45’) Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.(από ώρα 08:45’)

-Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.

-Για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων επί της Λ. Αθηνών από το ύψος του Ψ.Ν.Α. «ΔΑΦΝΙ», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο.

-1Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).

– Επ. Οδός Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.

– Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επαρχιακής οδού Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στη λεωφόρο Κηφισίας, από το ύψος του ‘Άλσους Συγγρού, σύμφωνα με την Τροχαία, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να αποφευχθούν   προβλήματα από πιθανή ακινητοποίηση οχημάτων λόγω ολισθηρότητας.

 Σε ποιες περιοχές αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση

Προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση έχει προκαλέσει η “Μήδεια”. Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι αποκαταστάθηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προέκυψαν από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα:

Η επανηλεκτροδότηση των Σποράδων ξεκίνησε από τις 16:00 και ολοκληρώθηκε στις 17:00 μετά από την επιδιόρθωση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πτώση δέντρων στις δύο γραμμές μέσης τάσης που τροφοδοτούν τα νησιά στο χερσαίο κομμάτι του δικτύου στο Πήλιο. Ο ΔΕΔΔΗΕ ευχαριστεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την συνδρομή τους στην προσπάθεια. Τα συνεργεία της εταιρείας θα συνεχίσουν τις εργασίες για την πλήρη επιδιόρθωση όλων των ζημιών σε όλες τις γραμμές που τροφοδοτούν τα νησιά.

Στην Αττική έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στις περιοχές, όπου κυρίως λόγω πτώσης δέντρων προκλήθηκαν ζημιές στο Δίκτυο και αυτή την ώρα τα συνεργεία αποκαθιστούν μεμονωμένες βλάβες στα βόρεια προάστια καθώς και σε μικρούς οικισμούς στην περιοχή του Ωρωπού.

Στην Εύβοια συνεχίζονται οι προσπάθειες επανηλεκτροδότησης αρκετών χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Στις υπόλοιπες περιοχές πανελλαδικά, οι βλάβες έχουν επιδιορθωθεί και δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ζημιά στο δίκτυο εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η “μάχη” του Ωρωπού με την λευκή επιδρομή

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης με τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας δίνουν μάχη να κρατηθεί ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο στα διοικητικά όρια του Δήμου, σε μια περιοχή που δέχεται ισχυρό πλήγμα από την κακοκαιρία “Μήδεια”.  Στη Μαλακάσα, στις Αφίδνες και στον Αυλώνα το ύψος του χιονιού έφτασε κοντά στο μισό μέτρο αλλά το περισσότερο χιόνι όπως είπαν, έπεσε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που έφτασε και τους 80 πόντους σε ορισμένα σημεία.

Το βίντεο που ανάρτησε είναι χαρακτηριστικό.

Ο δήμαρχος Ωρωπού αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν για να παραμείνει το βασικό οδικό δίκτυο ανοιχτό και ασφαλές.

«Δώσαμε μία ολονύκτια μάχη Kυριακή προς Δευτέρα για να διατηρήσουμε ανοικτούς τους κεντρικούς δρόμους. Αναφέρομαι στους δρόμους που οδηγούν στα ορεινά χωριά αλλά και τη σύνδεση τους με το παραλιακό μέτωπο. Είχαμε το γνωστό θέμα με την Εθνική Οδό αλλά εμείς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής είχαμε ρίξει το βάρος μας στο να κρατήσουμε ανοικτούς τους δρόμους στην επικράτεια του Δήμου μας, το δρόμο προς το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και σε άλλες βασικές υποδομές του Δήμου. Τα καταφέραμε μετά από μεγάλη προσπάθεια. Μόνο για λίγες ώρες τα ξημερώματα ήταν απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, μετά ανοίξαμε τους δρόμους κανονικά. Τηρουμένων των αναλογιών πήγαμε πολύ καλά αλλά ακόμα δεν τελειώσαμε. Ξέραμε από την αρχή πως το δεύτερο κύμα θα ήταν πιο δύσκολο και είμαστε έτοιμοι. Χρειάζεται μέθοδο, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα από όλους».

Πανοραμική εικόνα στη λίμνη Καστοριάς, από το κατάλευκο Σιδηροχώρι.

Δήμος Ορεστιάδας, το κύμα κακοκαιρίας είναι σφοδρό. Στους -7 Κελσίου η θερμοκρασία και ο αποχιονισμός από τα συνεργεία του δήμου συνεχίζεται.

Εικόνες από την Κηφισιά και Πεντέλη 

Κεφαλονιά, η Μήδεια την έντυσε στα λευκά.

Βαρνάβας, Γραμματικό δήμος Μαραθώνα.  Θερμή παράκληση προς τους κατοίκους, απεύθυνε ο δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, ιδιαίτερα προς Γραμματικό, Βαρνάβα, Καπανδρίτι αλλά και προς Καλέτζι, Λίμνη, Άγιο Στέφανο και η μετάβαση με όχημα να γίνεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, με πολλή προσοχή και μόνο για περιπτώσεις ανάγκης.
Προβλέπεται παγετός σε όλο τον Δήμο Μαραθώνος από το Νέο Βουτζά ως και το Βαρνάβα οπότε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως τις πρωινές ώρες

Σχετικά Άρθρα

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα- Μέχρι πότε πρέπει να εξοφληθεί

otavoice

Γάζα: Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πέρασαν 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

otavoice

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: 343 εγκρίσεις την πρώτη εβδομάδα

otavoice

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – «Γρίφος» τα επόμενα βήματα

otavoice

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice