ΗΠΑ: Αποστάσεις από τη θεωρία Τραμπ για την προέλευση του κορονοϊού από την Κίνα

Αποστάσεις πήρε  ο Λευκός Οίκος από τη θεωρία του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ευθέως είχε κατηγορήσει την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ότι στα εργαστήρια της κατασκευάστηκε ο κορονοϊός και απέκρυψε στοιχεία που είχαν σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση του στον πλανήτη, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πλήρη η στήριξη στους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που διενεργούν έρευνα για την προέλευση του ιού..

Οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βρίσκονται στην Wuhan, την κινεζική πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός, εκτίμησαν μετά από ελέγχους  ότι είναι “πολύ απίθανη” η θεωρία διαρροής του ιού από ένα εργαστήριο.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση των ειδικών.

“Αντί να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα τα οποία μπορεί να υποκινούνται από οτιδήποτε εκτός από την επιστήμη, θέλουμε να δούμε πού μας οδηγούν τα στοιχεία, πού μας οδηγεί η επιστήμη και τα συμπεράσματά μας θα πρέπει να βασίζονται εκεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις, και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε πλήρως αυτή την έρευνα».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, είχε κατηγορήσει την Κίνα για τη διαρροή του νέου κορονοϊού, ενώ ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε το Πεκίνο για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία. Είχε καταγγείλει τις προσπάθειες της Κίνας να αποκρύψει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού στο έδαφός της, ενώ δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ο ιός SARS-CoV-2 να είχε διαρρεύσει σκοπίμως.

Πέντε ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει πως γνωρίζει ότι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν είχαν αρρωστήσει “πριν από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της επιδημίας, με συμπτώματα που μοιάζουν τόσο με αυτά της covid-19 όσο και με άλλων εποχικών ασθενειών”.

Σύμφωνα με τον Νεντ Πράις, είναι “απολύτως ξεκάθαρο” ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες δεν επιτρέπουν να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο συμμερίστηκε τις επικρίσεις του προκατόχου του για την τακτική απόκρυψης πληροφοριών του Πεκίνου.

“Πιστεύω ότι οι Κινέζοι, τουλάχιστον ως τώρα, δεν μας προσέφεραν τη διαφάνεια που χρειαζόμαστε και (…) την οποία η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη προκειμένου να μπορέσουμε να αποφύγουμε να επαναληφθεί μια τέτοια πανδημία”, υπογράμμισε ο Πράις.

Στο ερώτημα εάν πιστεύει πως η Κίνα συνεργάστηκε πλήρως με την ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Πράις απάντησε: “Το ερώτημα παραμένει ανοικτό”.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ
Σχολιάστε