Επιδεινωμένη η επιδημιολογική εικόνα της χώρας στον Ευρωπαϊκό χάρτη του ECDC

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει.
Όπως συμβαίνει κάθε Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έδωσε στη δημοσιότητα τους αναθεωρημένους έγχρωμους χάρτες που κυκλοφορεί ανά εβδομάδα, οι οποίοι αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Δυστυχώς, τα νέα για την Ελλάδα δεν είναι καλά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που αποτυπώνονται στον χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 11-18 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δεν έχει καθόλου πράσινο χρώμα στον χάρτη της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βαθύ πορτοκαλί χρώμα έχει εξαπλωθεί στη χώρα και δεν είναι μόνο στην Αττική, όπως ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια καθώς σε και ένα κομμάτι της Πελοποννήσου. Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό είναι ίσα ή πάνω από 150.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην υπόλοιπη ΕΕ. Αρκετά κράτη, όπως η Πορτογαλία και μέρος της Γαλλίας και της Ιταλίας παραμένουν στο σκούρο κόκκινο χρώμα. Αυτό σημαίνει πως οι παραπάνω χώρες έχουν πάνω από 500 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό. Πράσινο χρώμα παρουσιάζουν η Νορβηγία και η Ισλανδία.

Δείκτης Θετικότητας 

Αναφορικά με τον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα παραμένει ολόκληρη στο «πράσινο», την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο».

Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.
Σχολιάστε