Εξαιρέθηκε από την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

Δεν ισχύει η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Ο νόμος Κεραμέως που ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο εξαιρεί την συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, που τα μέλη της θα μπορούν να εισάγονται στα Πανεπιστήμια, ανεξαρτήτου βαθμού. Η ειδική μεταχείριση καταργεί το πνεύμα ισονομίας απέναντι σε πολίτες που ζουν στο ίδιο συνταγματικό και νομικό πλαίσιο και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με τα ίδια κοινωνικά κριτήρια. Άλλωστε η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, διδάσκεται όπως όλα τα ελληνόπουλα την ελληνική γλώσσα, οπότε δεν συντρέχει ειδικός λόγος και δεν εμπίπτει στην κατηγορία των Ελλήνων του εξωτερικού.

Από τη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ εξαιρούνται επίσης οι Έλληνες του εξωτερικού και παιδιά Ελλήνων υπαλλήλων στο εξωτερικό που δεν συμμετέχουν στις Πανελλαδικές αλλά δίνουν ειδικές εξετάσεις.

Η επίτευξη της Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση απαιτείται για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων της γενικής κατηγορίας, καθώς και των, κατά περίπτωση, προβλεπόμενων ειδικών κατηγοριών, με εξαίρεση τους υποψηφίους που υπάγονται στην κατηγορία Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Αυτό προβλέπει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ως προϋπόθεση των υποψηφίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Το 1996 που θεσπίστηκε η ειδική κατηγορία υποψηφίων μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης από τον τότε υπουργό Παιδείας Γ. Παπανδρέου εισήχθησαν στα ΑΕΙ 98 υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής και σήμερα εισάγονται περίπου 500.

Την περασμένη εβδομάδα Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν στη Βουλή τροπολογία η οποία ορίζει τον διπλασιασμό των θέσεων εισακτέων στα ΑΕΙ υποψηφίων μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Επίσης από τη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ εξαιρούνται οι Έλληνες του εξωτερικού και παιδιά Ελλήνων υπαλλήλων στο εξωτερικό που δεν συμμετέχουν στις Πανελλαδικές αλλά δίνουν ξεχωριστά από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Πηγή πληρ.: esos.gr
Σχολιάστε