OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο στο 20%- ΗΠΑ: “Πυρηνικός εκβιασμός”

Το Ιράν παράγει πλέον ουράνιο εμπλουτισμένο στο 20%, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση.

«Περίπου στις 7 το βράδυ (17:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) φθάσαμε το 20%», δήλωσε ο Καμαλβαντί στη συνέντευξη αυτή, την οποία έδωσε πριν από τα μεσάνυχτα.

Μετά την ώρα αυτή, πρόσθεσε, «η παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% αναμένεται ότι θα γίνει εντελώς σταθερή, κάτι που σημαίνει πως εισάγουμε στην είσοδο [των συσκευών φυγοκέντρησης ουράνιο εμπλουτισμένο στο 4%] και παίρνουμε 20% στην έξοδο».

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως άρχισε τη διαδικασία που έχει στόχο να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο στο 20% στον υπόγειο σταθμό του Φορντόβ.

Η απόφαση αυτή αντιβαίνει στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας βάσει της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη.

Αυτό το νέο μέτρο αποδέσμευσης από τη συμφωνία έρχεται σε ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Ο Καμαλβαντί εξήγησε πως ο οργανισμός του έθεσε σε εφαρμογή έναν νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο και δίνει εντολή την κυβέρνηση να επαναλάβει αμέσως την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου στο 20% με ρυθμό 120 κιλών ετησίως.

Το Ιράν παρήγε ουράνιο εμπλουτισμένο στο επίπεδο αυτό πριν από τη σύναψη της συμφωνίας της Βιέννης, με την οποία είχε δεχθεί να περιορίσει τον εμπλουτισμό στο 3,67%.

Για πυρηνικό εκβιασμό κατηγορούν οι ΗΠΑ το Ιράν 

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι ξεκίνησε την διαδικασία για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φορντόβ, πολύ πάνω από το όριο που είχε τεθεί στην διεθνή συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησε η Ουάσινγκτον, με την αμερικανική κυβέρνηση να κάνει λόγο για μια μορφή «πυρηνικού εκβιασμού».

«Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν κατά 20% στο Φορντόβ είναι μια σαφής προσπάθεια να αυξήσει την εκστρατεία του για πυρηνικό εκβιασμό, μια προσπάθεια που θα συνεχίσει να αποτυγχάνει», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μίλησε υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί.

Τη Δευτέρα η Τεχεράνη γνωστοποίησε την κίνησή της αυτή, προχωρώντας στην βασικότερη παραβίαση των όρων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Τον Μάιο 2019, έναν χρόνο μετά την μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την διεθνή συμφωνία που συνοδεύθηκε από την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει βασικές της δεσμεύσεις, ανάμεσά τους και ο περιορισμός του βαθμού εμπλουτισμού του ουρανίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι το «Ιράν άρχισε να τροφοδοτεί με εμπλουτισμένο στο 4,1% ουράνιο έξι συσκευές φυγοκέντρισης στον Σταθμό Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντόβ για περαιτέρω μέχρι και κατά 20% εμπλουτισμό».

Πηγή ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Μικροπλαστικά – Νανοπλαστικά: Ο κρυφός κίνδυνος που απειλεί σοβαρά την υγεία μας

otavoice

Ισραήλ: Συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο – Θα υπάρξει απάντηση, διαμηνύουν

otavoice

Ντουμπάι: Απίστευτες εικόνες από την κακοκαιρία – Πλημμύρισαν δρόμοι

otavoice

Τι κρύβεται πίσω από τους μαζικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

otavoice

Τραγωδία στον Πειραιά: Κατέρρευσε κτίριο – Νεκρός 31χρονος αστυνομικός

otavoice

Αρχαία Ολυμπία η Τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για την Ολυμπιάδα 2024

otavoice