Αποφασισμένη η Ιεραρχία για το άνοιγμα των Θεοφανίων, παρά τις πολιτικές πιέσεις

Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν κατά γράμμα την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την αρμόδια Εγκύκλιο η οποία απεστάλη προς τις Ιερές Μητροπόλεις, κατά την 4η Ιανουαρίου 2021. Ολοένα και αυξάνονται τα μηνύματα και οι επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους των Ιερών Μητροπόλεων ότι οι εκκλησίες κατά την ημέρα των Θεοφανίων θα είναι ανοικτές, εφαρμόζοντας τα μέτρα ως είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην προηγούμενη Κ.Υ.Α. υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).
Αλιεύοντας μερικές μόνον από τις αντιδράσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων, το χριστεπώνυμο πλήρωμά της ενημέρωσε η Ιερά Μητρόπολή Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ότι κατά την εορτή των Θεοφανίων και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. 10/5/4ης Ιανουαρίου 2021 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα «Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 4.1.2021 ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την εορτή των Θεοφανίων», θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού, συμφώνως με το ήδη ανακοινωθέν πρόγραμμα από την Ιερά Μητρόπολη, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Επαρχίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία και την Ιερά Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού εις το Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου παραλίας Αλυκής Αιγίου. «Καλούμε τους ευσεβείς Χριστιανούς να εορτάσουν τη μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανίων, την φανέρωση της Αγίας Τριάδος στον κόσμο, που σηματοδοτεί την αφετηρία της σωτηρίας και της πνευματικής μας αναγεννήσεως», καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εγκύκλιο με την οποία ενημερώνει πως κατά τα Θεοφάνια στην περιοχή της ποιμαντικής της ευθύνης θα τηρηθούν όσα αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανίων, εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό η Μητρόπολη κατάρτησε πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα τελούνται περισσότερες από μια Θείες Λειτουργίες προκειμένου να μπορέσουν να εκκλησιαστούν οι πιστοί. Για το λόγο αυτό μάλιστα,  η Εγκύκλιος αναφέρει πως «οι πιστοί που επιθυμούν να εκκλησιαστούν την ημέρα της εορτής των Θεοφανείων να τηλεφωνήσουν εγκαίρως στους ιερούς ναούς για να γνωρίζουν ακριβώς την ώρα εκκλησιασμού τους, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις και κάθε ταλαιπωρία».

«Εμείς ως μέλη της Εκκλησίας είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, αν δώσουμε την καλή ομολογία και να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν να εμπαίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία και η πίστη των Χριστιανών Ορθοδόξων σε ημέρες και εορτές όπως αυτή των Θεοφανείων αλλά και γενικότερα. Υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες τηρούνται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ο καλόπιστος διάλογος, που πάντοτε φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα, και η εν Ελλάδι Ορθόδοξη Εκκλησία αυτήν ακριβώς την οδό επιλέγει«, καταλήγει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ. Μάξιμος.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο 

Το μήνυμά του στέλνει για τον εορτασμό των Θεοφανίων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Όπως τονίζει κάποιοι θέλουν και πάλι κλειστούς ναούς ενώ χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική την ενέργεια της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε. «Η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων επι θύραις. Και ενώ ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε την πιο αρχαία εορτή της Εκκλησίας μας, κάποιοι λες και επιδειώκουν επί τούτου την ρήξη. Αιφνιδίασαν τους πάντες. Θέλουν και πάλι κλειστούς ναούς, χωρίς τους πιστούς, ενώ όλα είχαν συμφωνηθεί…… Πάντοτε υπάρχουν λύσεις. Κανείς δεν θέλει την ρήξη. Μακάρι, έστω και τελευταία στιγμή, να βρεθεί αυτή η λύση. Μια πρωινή ακολουθία, με Θεία Λειτουργία με πιστούς, με τον ελάχιστο αριθμό».

Πηγή orthodoxianewsagency.gr
Σχολιάστε