Αμόκ προστίμων: Μόνο χθες 534.950 ευρώ- Μαζεύουν χρήμα από διαλυμένους

Αμόκ προστίμων που λαμβάνει διαστάσεις κοινωνικής εξόντωσης. Μόνο χθες επεβλήσαν πάνω από 500 χιλιάδες ευρώ πρόστιμα. Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών που έχουν συγκεκριμένες εντολές, έχουν βρεθεί εκατομμύρια και καθημερινά επιβάλλονται με το παραμικρό εξωντωτικά πρόστιμα ακόμη και σε παιδιά.

Με το πρόσχημα της τήρησης των μέτρων, χιλιάδες ελεγκτικά όργανα οργώνουν τη χώρα και μοιράζουν αδιακρίτως κλήσεις σε πολίτες που έχουν υποστεί τραγικές συνέπειες από το παρατεταμένο lockdown. Άνεργοι καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα όσο το επίδομα ανεργίας γιατί στραφοφόρεσαν την μάσκα.

Την ίδια ώρα που περιπτώσεις όπως αυτή του προέδρου του ΔΣΑ κ. Βερβεσού οδηγήθηκε προκλητικά στα συρτάρια της δικαιοσύνης και αραχνιάζει.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους 10 μήνες στα κρατικά ταμεία, για να μπορεί το σύστημα να μοιράζει αφειδώς εκατομμύρια στους προπαγανδιστές συστημικούς δημοσιογράφους και μέσα κοινωνικής παραπληρηφόρισης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν την Παρασκευή, 8.1.2021 συνολικά 87.815 ελέγχους και κατέγραψαν 1.678 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 524.950€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε μία (1) επιχείρηση.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (77.478).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων
Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)
Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε έντεκα (11) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη μπαρ και σε επιβολή προστίμου 5.000€, καθώς και σε επιβολή προστίμου 300€ σε οκτώ (8) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη σύλληψη: α) ιδιοκτήτη ψητοπωλείου και β) προσωρινά υπεύθυνου ζαχαροπλαστείου για μη τήρηση των αποστάσεων, στην Περιφέρεια Αττικής.
Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτριας καφέ-σνακ μπαρ, και σε επιβολή προστίμου 5.000€, καθώς και σε δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος λιανικού εμπορίου και σε επιβολή προστίμου 5.000€, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη αναψυκτηρίου – καφέ μπαρ, σε επιβολή προστίμου 5.000€, καθώς και σε επιβολή προστίμου 300€ σε δύο (2) πελάτες, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και σε επιβολή προστίμου 5.000€ σε άτομο που παραβίασε το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη τεσσάρων (4) ατόμων και σε επιβολή προστίμου 300€ έκαστος για παραβίαση περιορισμού κίνησης, διότι κατελήφθησαν από κοινού να ασκούν θήρα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η ΕΛ.ΑΣ βεβαίωσε δύο (2) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.
Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 2.850€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Επιβλήθηκαν από την ΕΑΔ διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας (2×300€), στους Δήμους Ιλίου και Θεσσαλονίκης.
Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων διαμορφώνεται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνονται για την επανεκκίνηση εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των σχετικών όρων ειδικής λειτουργίας. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.
Σχολιάστε