Βρετανία-Κορονοϊός: Ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο η μετάλλαξη

Ανησυχητικά  είναι τα νέα που έρχονται από την Βρετανία τις τελευταίες μέρες, με την μετάλλαξη του κορωνοϊού να προβληματίζει τους επιστήμονες παγκόσμια. Μετά από αρκετές παλινωδίες η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει αυστηρό lockdown σε μια σειρά από περιοχές, με τον Μπόρις Τζόνσον να επιβεβαιώνει δημόσιο ότι εντοπίστηκε νέο στέλεχος του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, της χώρας μιλώντας στο Sky News σημείωσε ότι τα νέα αυστηρά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για αρκετό διάστημα, τονίζοντας ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εμφανίστηκε είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.
Σε ερώτηση για το αν ο κόσμος που ζει υπό την αυστηρότερη βαθμίδα περιορισμών, την 4, θα πρέπει να περιμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ο Χάνκοκ απάντησε: “Έχουμε πραγματικά ανάγκη να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο (…) Έχουμε μακρύ δρόμο για να το λύσουμε, κυρίως πρέπει να εξασφαλίσουμε τη χορήγηση του εμβολίου για να κρατήσουμε ασφαλή τον κόσμο”.

“Δεδομένου του πόσο πολύ πιο γρήγορα εξαπλώνεται αυτό το νέο στέλεχος, θα είναι πολύ δύσκολο να το θέσουμε υπό έλεγχο έως ότου έχουμε χορηγήσει το εμβόλιο”, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας στις δηλώσεις αυτές που έκανε στο Sky News.

 Πολύ πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος του ιού

«Φαίνεται ότι αυτή η εξάπλωση (της επιδημίας) τροφοδοτείται πλέον από μία νέα παραλλαγή του ιού», που μεταδίδεται «πολύ ευκολότερα», «μέχρι και κατά 70%», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι τίποτε δεν δείχνει ότι «αυτή η παραλλαγή είναι περισσότερο θανατηφόρα» ή περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ επέκρινε αυστηρά την εισαγωγή των περιοριστικών μέτρων την τελευταία στιγμή, τονίζοντας ότι αυστηρότερα μέτρα θα έπρεπε να έχουν εφαρμοσθεί νωρίτερα. Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων. Καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα κλείσουν. Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4.

 

 
Σχολιάστε