OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Τουρκικά UAV έκαναν παραβιάσεις στα Δωδεκάνησα-Το κλίμα στις Βρυξέλλες

Παραβιάσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έκαναν οι Τούρκοι το Σαββατοκύριακο που πέρασε στα Δωδεκάνησα. Οι παραβιάσεις ήταν τέσσερις στον αριθμό και “μοιράστηκαν” Σάββατο και Κυριακή, εγκαινιάζουν μια νέα πρακτική από την Άγκυρα, που μέτρησε εδώ και καιρό αντιδράσεις( όπως το περιστατικό με τη σημαία στο Καστελλόριζο)  και προχωρά στην υλοποίηση της. Οι παραβιάσεις αυτές δεν ανακοινώθηκαν, επίσημα από την Αθήνα .

Από τις Βρυξέλλες πάντως τα νέα που φθάνουν δεν επιτρέπουν υπέρμετρη αισιοδοξία, αν και οι φωνές που ζητούν κυρώσεις πληθαίνουν και είναι ισχυρές. Η σημερινή τοποθέτηση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας για συζήτηση συνεπειών ενόψει της Συνόδου Κορυφής, δεν πείθει μιας και το Βερολίνο “προστατεύει” σθεναρά μέχρι σήμερα την τουρκική προκλητικότητα, αλλά δείχνει πως το κλίμα έχει μεταβληθεί.

Βέβαια υπάρχει ένα νέο ισχυρό δεδομένο, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητά άμεσα κυρώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, που δείχνει το γενικό κλίμα. Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του κλίματος παίζει η γαλλική πλευρά, που απαιτεί πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Η σύγκρουση Μακρόν-Ερντογάν είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική και τις αποφάσεις των 27 ηγετών.

«Η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, δείχνοντας τις ελληνικές διαθέσεις και υπογράμμισε ότι «κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία».

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα. Διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της ΕΕ από το Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα κάτω από ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο, την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Σημειώνω ότι η UNCLOS, η σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου, την έχει επικυρώσει η ίδια η ΕΕ. Άρα η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης. Από εκεί και πέρα λοιπόν κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Κι αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα».

 

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice