Το Βελγικό Κοινοβούλιο ζητά την απόσυρση Αζέρων και Τούρκων από το Αρτσάχ

Μετά τη Γαλλική Γερουσία και το κοινοβούλιο των Κάτω Χωρών, το Βέλγιο της Βουλής εξέδωσε ψήφισμα που καταδικάζει τη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, υποστηριζόμενη από τις τουρκικές αρχές και τους ξένους μισθοφόρους, εναντίον των αρμενικών πληθυσμών της Δημοκρατίας του Artsakh, επίσης ως εσκεμμένες επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον αμάχων και χρήση πυρομαχικών διασποράς και βόμβων φωσφόρου, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρμενική Ομοσπονδία Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας (EAFJD).

Η Ευρω-Αρμενική Ομοσπονδία για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (EAFJD) και το CDCA Βέλγιο – Επιτροπή Άμυνας της Αρμενικής Αιτίας – Ο Hay Tad Belgium (CDCA Βέλγιο) καλωσορίζει την ψηφοφορία για ψήφισμα σχετικά με τον πόλεμο στο Καραμπάχ, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου , 2020, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου του Βελγίου. Αυτό το ψήφισμα θα εξεταστεί και θα εγκριθεί σύντομα στη σύνοδο ολομέλειας του Σώματος.

Το ψήφισμα ζητά σαφώς την άμεση απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των Τούρκων και μισθοφόρων συμμάχων τους από την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που κατακτήθηκαν με τη χρήση βίας και βίας. Στο προοίμιό του, το ψήφισμα υπενθυμίζει επιπλέον ότι εκτός από το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η αρχή της μη χρήσης βίας αποτελεί την άλλη βασική αρχή της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ που δεν ήταν σεβαστός από το Αζερμπαϊτζάν.

Δεδομένου ότι το τελικό καθεστώς του Artsakh δεν αναφέρθηκε στη δήλωση κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου, το Επιμελητήριο καλεί τη βελγική κυβέρνηση να υποστηρίξει την επανάληψη και το τελικό και γρήγορο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα της Ομάδας του ΟΑΣΕ Minsk, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει ιδίως υπόψη το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του πληθυσμού του Artsakh όταν καταρτίζει συμβιβασμό για το τελικό καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος στην ολομέλεια του Επιμελητηρίου, η βελγική κυβέρνηση θα έχει το καθήκον να απαιτήσει από την Τουρκία να μην παρεμβαίνει πλέον στρατιωτικά στη σύγκρουση, ώστε να σταματήσει αμέσως να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στη σύγκρουση. Περιοχή του Καυκάσου και ιδίως ότι σταματά να ενθαρρύνει τη μεταφορά και εγκατάσταση συριακών μισθοφόρων και τζιχαντιστών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οργανώνοντας την άμεση απόσυρσή τους από την περιοχή. Σύμφωνα με το ψήφισμα, κάθε παρέμβαση της Τουρκίας στην αποστολή παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός θεωρείται επικίνδυνη για την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού. Οποιοσδήποτε τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της Ομάδας του ΟΑΣΕ Minsk.

Το EAFJD και το CDCA χαιρετίζουν επίσης το γεγονός ότι το Επιμελητήριο ζητά από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να συνεισφέρει, με τους Ευρωπαίους εταίρους της, στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων ή κατεστραμμένων κτιρίων του Artsakh και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον τοπικό πληθυσμό και όλες οι οικογένειες των θυμάτων και των προσφύγων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει την αποστολή μιας αποστολής της UNESCO για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής κληρονομιάς που βρίσκεται στις περιοχές του Artsakh που ελέγχεται τώρα από το Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος, το ψήφισμα αναφέρεται σε ένα θέμα που απασχολούσε τόσες πολλές αρμενικές οικογένειες από την κήρυξη της κατάπαυσης του πυρός, δηλαδή την απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου. Συνεπώς, το Επιμελητήριο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εκτέλεση κρατουμένων πολέμου και ζητεί να διωχθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες αυτών των εγκλημάτων. Προτείνει την αποστολή διεθνών παρατηρητών χωρίς καθυστέρηση για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου, όπως βασανιστήρια και εκτέλεση φυλακισμένων.

Το EAFJD και το CDCA καλούν τώρα όλους τους ομοσπονδιακούς βουλευτές να εγκρίνουν αυτό το ψήφισμα κατά την επόμενη σύνοδο ολομέλειας και θα παραμείνουν προσεκτικοί για να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις ψηφίσματος θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό.

Ευρω-Αρμενική Ομοσπονδία για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (EAFJD)

 
Σχολιάστε