OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Σύνοδος Κορυφής: Φόρεσαν τουρκικό φέσι- Χωρίς βέτο, εισπράξαμε αέρα κοπανιστό

Γύρισαν και πάλι την πλάτη στην Ελλάδα, οι ευρωπαίοι ηγέτες που ψηφίζουν Τουρκία.  Ο φόβος να ασκηθεί βέτο από την ελληνική πλευρά, οδήγησε σε νέα διπλωματική ήττα. Άπραγη επέστρεψε η ελληνική αποστολή και καλείτε να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, μόνη της. 

Αδύναμη και ανίκανη να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα φάνηκε για ακόμη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εγκλωβισμένη στα συμφέροντα, έκλεισε και πάλι τα μάτια στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές. Η γερμανοκρατούμενη Ένωση επιβεβαίωσε πως η Τουρκία είναι στρατηγικός σύμμαχος και δεν θυσιάζει αυτή την σχέση για καμιά αιτία. Η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε σε μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής να επιβάλει τη θέση της και να απλώσει δίχτυ προστασίας στον Ταγίπ Ερντογάν. Καμιά διαφορά από την γραμμή  των ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ.

Η αδυναμία την Ελληνικής πλευράς να υπερασπιστεί σθεναρά τη θέση της ξεδιπλώνοντας όλα τα διαθέσιμα όπλα, αποδυνάμωσε κάθε αντίδραση και ακύρωσε ακόμη και χώρες που επεδίωκαν να παρθούν άμεσα σκληρές κυρώσεις. Δεν θα βάλει βέτο η Γαλλία, όταν η Ελλάδα δείχνει να μην εννοεί με πράξεις αυτά που λέει. Απόδειξη το γεγονός ότι η Ουγγαρία κατάφερε θέτοντας βέτο, να μπλοκάρει τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της. Άλλωστε την τελευταία φορά που η Γαλλία επιχείρησε να βάλει βέτο υπέρ των εθνικών μας θέσεων για Σκόπια και Αλβανία, η Αθήνα αντέδρασε και συντάχθηκε με τη γραμμή του Βερολίνου.

Οι αναφορές για βελτιώσεις στο αρχικό προσχέδιο είναι αστείες και μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Ουδεμία κύρωση κατά της Τουρκίας μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Ποιο μήνυμα στάλθηκε στην Άγκυρα; Να συνεχίσει την πολιτική των προκλήσεων, που πλέον μετά την επιβολή της στην Αρμενία θα αποθρασυνθεί και θα αναβαθμίσει την  επιθετικότητα της.

Το κείμενο συμπερασμάτων των 27 είναι μνημείο ευρωπαϊκού κατήφορου και καταπάτησης κάθε έννοιας αλληλεγγύης. Ένα κείμενο που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να υπογράψει και ο Ερντογάν.

Το κείμενο συμπερασμάτων των 27 αναφέρει:

«1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στα συμπεράσματά του της 1-2ης Οκτωβρίου σχετικά με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία υπό το φως της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ, των κρατών μελών της ΕΕ και των Ευρωπαίων ηγετών. Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την απόσυρση του πλοίου Oruc Reis από την Τουρκία και επιμένει σε διατηρίσιμη αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιτρέψει την γρήγορη επανάληψη και ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η προτεινόμενη ατζέντα θα μπορούσε να καλύψει τους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, των επαφών μεταξύ ανθρώπων, των διαλόγων υψηλού επιπέδου και της συνεχούς συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της διατήρισης των διαύλων επικοινωνίας ανοιχτών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την υποστήριξη φιλοξενίας Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους στην Τουρκία και να συνεργαστεί για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όλα τα κράτη μέλη και να εντείνει την προσπάθεια για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.».

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice