Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το άνοιγμα του λιανεμπορίου – «Καμπανάκι» από Κικίλια

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εκφράζει πολλές επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς ακόμα οι βασικοί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, δηλαδή δεν υπάρχει ούτε η αναμενόμενη μείωση κρουσμάτων κορονοϊού ούτε η ανάλογη αποσυμπίεση στα νοσοκομεία.

Χθες μάλιστα οι λοιμωξιολόγοι φέρεται να εισηγήθηκαν και επίσημα στην κυβέρνηση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου. Ως πιθανή ημερομηνία για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με περιορισμούς και ειδικούς κανόνες στα καταστήματα, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, θεωρείται η 21η Δεκεμβρίου.

Το μήνυμα Κικίλια

Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, απευθύνθηκε στους πολίτες σε δραματικούς τόνους, περιγράφοντας την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Όπως είπε, πέντε εβδομάδες μετά την απόφαση για καθολικό lockdown, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά πιεστική στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το 83% των κλινών στην Επικράτεια είναι κατειλημμένο, στην Αττική το 77% και στη Θεσσαλονίκη το 91%. «Τίθεται ευθέως το ερώτημα: με αυτά τα ημερήσια κρούσματα, με αυτή την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εάν προτεραιοποιούμε ως κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων που είναι αλληλεγγύη, αγάπη, αλληλοστήριξη, σεβασμό στους πιο ηλικιωμένους, προστασία για τις ευπαθείς ομάδες, εκτίμηση και σεβασμό στην προσπάθεια γιατρών και υγειονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλου του κρατικού μηχανισμού ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα;» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Το λέω αυτό με πολύ μεγάλο σεβασμό στην οικονομική πίεση που δέχονται οι Έλληνες, με πολύ μεγάλο σεβασμό στην αγωνία της αγοράς, στην αγωνία και αβεβαιότητα της μέσης ελληνικής οικογένειας. Με πολύ μεγάλο σεβασμό και ταπεινά, απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον, λέγοντας βέβαια παράλληλα ότι υπάρχει η μέριμνα της οργανωμένης Πολιτείας, της Κυβέρνησης της χώρας, του Πρωθυπουργού και όλων μας, έτσι ώστε να στηριχθούν όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας σε αυτή την πολύ δύσκολη και μεγάλη δοκιμασία» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.

 
Σχολιάστε