Σκληρό lockdown στην ΠΕ Κοζάνης με ερωτηματικά

Σκληρό lockdown στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, στα πρότυπα αυτού που επιβλήθηκε σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τα πρόσθετα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 6 αύριο το πρωί και για επτά ημέρες.

Η ανακοίνωση δημιούργησε έκπληξη στις τοπικές αρχές οι οποίες στην χθεσινή σύσκεψη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αποκόμισαν άλλη εικόνα και μετέφεραν το αίτημα να μην «κλειδώσουν» την αγορά, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα ολικής κατάρρευσης . Τόνισαν ότι η περιοχή περνάει βίαια στην μεταλιγνιτική εποχή και πως ένα ακόμη ολικό κλείσιμο θη ήταν τελειωτικό χτύπημα.

Ακόμη και η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων δεν συνηγορεί στην επιβολή του σκληρού lockdown μιας και άλλες περιοχές όπως Ξάνθη, Μαγνησία, Πιερία, Λέσβος έχουν τα ίδια ή και χειρότερα στοιχεία σύμφωνα με όσα έχει δημοσιεύσει ο ΕΟΔΥ.

Η πορεία κρουσμάτων των 4 τελευταίων ημερών στην ΠΕ Κοζάνης ήταν καθοδική 67-60-47-37, η κατάσταση έδειχνε να σταθεροποιείται, ενώ οι δήμαρχοι ζήτησαν χθες ενίσχυση της αστυνόμευσης και των εργαστηριακών ελέγχων, κάτι που ζητρούσαν επίμονα επί μέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα απέστελναν τα τέστ στη Θεσσαλονίκη, λόγω αδυναμίας του συστήματος υγεία με αποτέλεσμα να υπάρχει πολυήμερη καθυστέρηση στη έκδοση των αποτελεσμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των επιδημιολογικών στοιχείων, μιας και θετικοί ενμημερώνονταν ακόμη και μια εβδομάδα από τη λήψη των δειγμάτων.

Με την ανακοίνωση του lockdown έχει επικρατήσει αναστάτωση και σε super market και καταστήματα τροφίμων υπάρχει αυξημένη κίνηση.

Τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από αύριο είναι:

1. Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους μόνο προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2. Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με τη μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

3. Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα 10 άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή. Επίσης, τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

4. Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιοχές Βοΐου και Εορδαίας.

5. Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και ειδικά των βιομηχανιών της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

6. Μοριακός έλεγχος κάθε πέντε ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

7. Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτόν τον σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

9. Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς, καθώς και υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές. Θα διεξάγεται περιοδικός έλεγχος των μικροπωλητών ανά τριήμερο.

10. Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης, από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων κ.λπ.), λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.

11. Τέλος, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης της εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων απηύθυνε έκκληση και ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της Κοζάνης, όπως και στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, για πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 397 ενεργά κρούσματα με 81 νοσηλευόμενους και με μέσο όρο ηλικίας τα 53,26 έτη. Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προέκυψαν 816 στενές επαφές υψηλού κινδύνου, οι οποίες τελούν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τα 397 κρούσματα, 199 βρίσκονται στον δήμο Κοζάνης, 134 στον δήμο Εορδαίας, 43 στον δήμο Βοΐου, 15 στον δήμο Σερβίων και 6 στον δήμο Βελβεντού.

«Το γεγονός ότι το 73,2% των ενεργών κρουσμάτων και στενών επαφών συνδέονται με μετακινήσεις και επισκέψεις σε περισσότερο από έναν όμορο δήμο μέσα στην ίδια περιφερειακή ενότητα, μας αναγκάζει να θέσουμε περιοριστικούς όρους σε όλη την περιοχή» σημείωσε.
Σχολιάστε