Γενικό lockdown στη Γερμανία από τις 16 Δεκεμβρίου

Οι πρωθυπουργοί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισαν  γενικό lockdown στη Γερμανία από την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU), ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz (SPD), ο δήμαρχος του Βερολίνου Michael Müller (SPD) και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder (CSU) εμφανίστηκαν στον Τύπο και ανακοίνωσαν τις αποφάσεις.

Η Μέρκελ ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι υπάρχει και πάλι μια εκθετική πορεία στους αριθμούς κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού. Επομένως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για δράση.

Ουσιαστικά, τα σημεία του σχεδίου μέτρων επιλύθηκαν. Αυτό σημαίνει: Με εξαιρέσεις (π.χ. φαρμακεία, παντοπωλεία) το λιανικό εμπόριο πρέπει να κλείσει την Τετάρτη.

Ισχύουν επίσης νέοι κανονισμοί για τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι κανονισμοί των ομόσπονδων κρατιδίων θα ισχύσουν έως τις 10 Ιανουαρίου. «Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα στις αρχές Ιανουαρίου», διευκρινίζει επίσης η Μέρκελ.

Οι αριθμοί πρέπει να μειωθούν. Επιπλέον, μόνο πέντε άτομα από δύο νοικοκυριά επιτρέπεται να συναντηθούν. Υπάρχει μόνο μία εξαίρεση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου: Εκτός από το δικό σας νοικοκυριό, μπορούν να προσκληθούν και άλλα τέσσερα άτομα από την οικογένειά σας. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την Πρωτοχρονιά.

Η λιανική θα είναι κλειστή από τις 16 Δεκεμβρίου. Μόνο τα παντοπωλεία και τα καταστήματα για βασικές ανάγκες θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά.

Οι κομμωτές, για παράδειγμα, πρέπει επίσης να κλείσουν. Υπάρχει απαγόρευση πώλησης πυροτεχνημάτων πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι επαφές πρέπει να περιορίζονται σε σχολεία και παιδικά κέντρα φύλαξης (νηπιαγωγεία, κλπ.). Εάν είναι δυνατόν, τα παιδιά θα πρέπει να φροντίζονται στο σπίτι.

Από την Τετάρτη, τα σχολεία θα «κλείσουν κατ’ αρχήν ή θα ανασταλεί η υποχρεωτική παρακολούθηση», λέει η Μέρκελ. Πρέπει να υπάρχουν προσφορές έκτακτης ανάγκης (Notbetreuung).

Μπορούν επίσης να δημιουργηθούν εναλλακτικά μαθήματα διδασκαλίας. Από τις 16 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου, οι εργοδότες θα πρέπει να προσφέρουν όσο το δυνατόν τη δυνατότητα εργασίας στο σπίτι (Home Office).

Η Μέρκελ ανέφερε πως: «Συμφωνήσαμε σε μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που θα επηρεάσουν τις συνθήκες διαβίωσης πολλών ανθρώπων.» Ευχαρίστησε τους πολίτες, καθότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς έχουν μέχρι στιγμής συμμορφωθεί με τους κανόνες και ζήτησε  επειγόντως να μην γίνονται επαφές που δεν είναι επειγόντως απαραίτητες τις επόμενες ημέρες.

Κωδικοποιημένα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:
1. Οι κανονισμοί των ομόσπονδων κρατιδίων θα ισχύσουν έως τις 10 Ιανουαρίου.

2. Μόνο 5 άτομα από δύο νοικοκυριά επιτρέπεται να συναντηθούν, με εξαίρεση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου, όχι όμως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

3. Το λιανικό εμπόριο (καταστήματα) κλείνει από την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου. Μόνο τα καταστήματα πώλησης τροφίμων και τα καταστήματα βασικών αναγκών (τράπεζες, ταχυδρομεία, φαρμακεία, κλπ.) θα παραμείνουν ανοιχτά.

4. Αναστέλλεται η λειτουργία σε σχολεία και παιδικά κέντρα φύλαξης (νηπιαγωγεία, κλπ.),. Εάν είναι δυνατόν, τα παιδιά θα πρέπει να φροντίζονται στο σπίτι. Θα συστηθεί η ανάλογη Notbetreuung.

5. Οι εργοδότες θα πρέπει να προσφέρουν στους εργαζόμενους όπου δυνατόν τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι (Home Office).

6. Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους.

7. Θρησκευτικές εκδηλώσεις σε εκκλησίες, συναγωγές και τζαμιά μπορεί να πραγματοποιηθούν εάν ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, αλλά απαγορεύονται οι κοινές ψαλμωδίες από τους πιστούς.

8. Για ταξίδια και μετακινήσεις εντός και εκτός Γερμανίας παραμένει όπως έχει, κανονικά. (δεν έχει γίνει καμία τοποθέτηση)

“Υπήρξε μια γρήγορη διαδικασία συντονισμού”, είπε  ο δήμαρχος του Βερολίνου Michael Müller. Αναφέρθηκε για δραστικά μέτρα για όσους εμπλέκονται. “Ενεργήσαμε πολύ γρήγορα και αποφασιστικά”, λέει ο Müller, αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με το αν οι πολιτικοί δεν έπρεπε να είχαν αντιδράσει νωρίτερα. Επειδή δεν γίνεται πάντα “εν μία νυκτί” – οι γονείς, τα σχολεία και οι λιανοπωλητές πρέπει να προσαρμοστούν στους κανόνες για “τουλάχιστον μια μέρα ή δύο”. Τα μέτρα συζητήθηκαν, οι πρωθυπουργοί είχαν ήδη εκφράσει τις διαφορετικές προσδοκίες τους. “Τελικά, το πρότυπο παραμένει η προστασία της υγείας”, δήλωσε ο Müller. Ζήτησε από όλους να υποστηρίξουν αυτή την οδό.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder ξεκίνησε τη δήλωσή του με τα λόγια: “Σήμερα δεν είναι μια συνηθισμένη διάσκεψη όπως τους τελευταίους μήνες. Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική επειδή η πανδημία εξελίσσεται ανεξέλεγκτα.” Περιγράφοντας τις αποφάσεις που λήφθησαν είπε: “Δεν θέλουμε πλέον να κάνουμε μισά πράγματα, θέλουμε να ενεργούμε με συνέπεια.” Χρειάζεται μια εθνική, κοινή προσπάθεια από όλους. Σύμφωνα με τον Söder, το ελαφρύ lockdown είχε ένα αποτέλεσμα, “αλλά δεν ήταν αρκετό”. “Δεν ήμασταν εκεί με την απαραίτητη συνέπεια”, δηλώνει.

Πηγή grland.info- Μετάφραση κειμένων Αλίκη Μαχαίρα
Σχολιάστε