ΤΩΡΑ στο CNN: Ο Τζο Μπάιντεν 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Σύμφωνα με το έγκυρο CNN ο Δημοκρατικός υποψήφιος κέρδισε την πολιτεία της Πενσυλβάνια , με 20 εκλέκτορες και εξασφάλισε τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται για να καταλάβει τη θέση στο Οβάλ γραφείο, στο Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν με 273 εκλέκτορες, έναντι 213 του Τραμπ πέρασε το όριο και απομένει πλέον η αντίδραση από τους Ρεπουμπλικάνους, που έχουν προαναγγείλει πως θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα και θα καταθέσουν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Μπάιντεν έχει 50,5% και 74.478.345 ψήφους, ενώ ο Τραμπ 47,7% και 70.329.970 ψήφους.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε μια σύντομη δήλωση μετά την ανακοίνωση της νίκης του, απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό..

 «Με τιμή και ταπεινότητα δέχομαι την εμπιστοσύνη που ο αμερικανικός λαός έδειξε σε εμένα και την αντιπρόεδρο Χάρις. Αντιμέτωποι με πρωτοφανή εμπόδια, ψήφισε αριθμός ρεκόρ Αμερικανών, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι η Δημοκρατία χτυπά βαθιά στην καρδιά της Αμερικής».

Ο Μπάιντεν ενωτικός κάλεσε τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν ενωμένοι την κρίση, λέγοντας:  «Με την εκστρατεία να φθάνει στο τέλος, είναι ώρα να αφήσουμε πίσω μας τον θυμό και τη σκληρή ρητορική και να ενωθούμε σαν έθνος. Ήρθε η ώρα η Αμερική να ενωθεί και να γιατρευτεί. Είμαστε οι ΗΠΑ και δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε αν το κάνουμε μαζί».

BREAKING: JOE BIDEN WINS

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζόζεφ-Ρόμπινετ Μπάιντεν τζούνιορ γεννήθηκε στο Σκράντον της Πενσιλβάνια, πολιτεία που του χάρισε τη νίκη με τους 20 εκλέκτορές της. Έζησε εκεί επί 10 χρόνια προτού μετακομίσει στο Ντελάγουερ, όπου ήταν γερουσιαστής από τις 3 Ιανουαρίου 1973 και έως την παραίτησή του, λόγω της εκλογής του στην αντιπροεδρία, στις 15 Ιανουαρίου 2009.

Έγινε δικηγόρος το 1969 και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Το 1972 εκλέχτηκε στη Γερουσία, ο 6ος τότε νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία του Σώματος. Επανεξελέγη έξι φορές και ήταν ο τέταρτος τη τάξει γερουσιαστής τη στιγμή της παραίτησής του.

Ο Μπάιντεν διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες. Ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής κατά την εξέταση δύο υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο, των δικαστών Ρόμπερτ Μπορκ και Κλάρενς Τόμας.
Σχολιάστε