Θετικά τα μηνύματα από την ανάλυση των λυμάτων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Λύματα Αττικής – Θεσσαλονίκης: Tα πρώτα θετικά μηνύματα από τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου. Τι συμβαίνει με τη διασπορά στην επικράτεια.

Τα πρώτα θετικά μηνύματα για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης έρχονται από την μελέτη των λυμάτων των δύο περιοχών. Για πρώτη φορά εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει μια μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την χθεσινή μείωση των κρουσμάτων πανελλαδικά συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα δίνει ελπίδες για τον περιορισμό της διασποράς μετά από την ισχύ του lockdown.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μίλησε για τα αποτελέσματα από την μελέτη των λυμάτων τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και στο ΑΠΘ για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Τα νέα όπως είπε είναι ευχάριστα.
Μιλώντας στο MEGA ο πρύτανης ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος είπε ότι έρχονται κάποια πρώτα θετικά μηνύματα από τις μετρήσεις στα λύματα για την συγκέντρωση κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο κ. Δημόπουλος αναφερόμενος στα στοιχεία από τις καθημερινές μετρήσεις του ιού στα λύματα, όπου υπάρχει συγκροτημένη προσπάθεια τόσο από το ΕΚΠΑ όσο και το ΑΠΘ, τόνισε ότι οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι εδώ και μια εβδομάδα υπάρχει μια μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου.

Δεν ισχύει το ίδιο με την επαρχία

Εκτός από αυτό, όπως είπε διαφαίνεται μια αναστολή αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς όμως, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, δεν διαπιστώνεται μείωση κρουσμάτων στον ίδιο βαθμό σε περιφέρειες στην επαρχία, τονίζοντας ότι ίσως εκεί τα μέτρα να μην εφαρμόζονται τόσο σχολαστικά.

Προσέθεσε δε πως οποιαδήποτε μείωση των κρουσμάτων θα έχει «αντανάκλαση» στους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από αρκετές ημέρες ενώ ακόμη περισσότερες μέρες θα χρειαστούν για να φανεί μείωση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ. ‘Ίσως μάλιστα για μερικές μέρες να παρατηρηθεί το φαινόμενο ενώ μειώνονται τα κρούσματα να αυξάνουν οι νοσηλευόμενοι.

Πηγή πληρ. pagenews.gr
Σχολιάστε