Μπάχαλο: Θέλουν πορεία Δικαστές και Εισαγγελείς και ζητούν ανάκληση της απαγόρευσης

Με παρέμβαση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απαγόρευση των συναθροίσεων καθώς παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος.

Η Ένωση που βρήκε 3 μνημόνια και μια Συμφωνία των Πρεσπών, συνταγματικές αντιδρά σε μια ιδιαίτερη στιγμή και ταυτίζεται με κύκλους που επιθυμούν την μπαχαλοποίηση της κοινωνίας. Ούτε ευαισθητοποιήθηκε για την απαγόρευση των παρελάσεων η Ένωσις… των θεματοφυλάκων της νομιμότητας και των ατομικών δικαιωμάτων.

Κατάλαβες τώρα ποιοι τιμώρησαν τον Εβρίτη κτηνοτρόφο που υπερασπίστηκε την περιουσία του και τα σύνορα από τους Τούρκους; Ποιοι έβγαλαν έξω τον Φλώρο της Energa , τον Παπαντωνίου με τις μίζες.

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι δικαστές και εισαγγελείς, που προφανώς θα παρελάσουν και αυτοί με τους προοδευτικούς μπαχαλάκηδες… και Βαρουφάκηδες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση τους έχει ως εξής:

Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…». Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489). Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.»
Σχολιάστε