Η συμφωνία προδοσίας της Αρμενίας- Διαμελίζουν Πούτιν-Ερντογάν το Αρτσάχ

Εμβρόντητος ο Αρμενικός Λαός την ώρα που μαχόταν σθεναρά, για την προάσπιση των αρμενικών εδαφών στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) είδε την πολιτική ηγεσία της χώρας να σύρεται και να υπογράφει μια ταπεινωτική και προδοτική συμφωνία που παραχωρεί στους Αζέρους εδάφη. Καζάνι που βράζει η Αρμενία.

Θύμα των παιχνιδιών της Μόσχας το Αρτσάχ

Ο ρόλος που έπαιξε η Μόσχα στην εξέλιξη των γεγονότων είναι καθοριστικός. Επέτρεψε στον εγκληματία πολέμου, Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ και στον καθοδηγητή του Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλουν στην αυτόνομη περιοχή και να προχωρούν σε εκκαθαρίσεις , εκτεταμένους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, εκτελέσεις  και αποκεφαλισμούς αιχμαλώτων. Ενώ έχει υπογράψει ο Πούτιν αμυντικό σύμφωνο με την Αρμενία, οχυρώθηκε στα μετόπισθεν και άφησε ελεύθερο το πεδίο στην πολεμική μηχανή των εκατομμυρίων Αζέρων και των χιλιάδων τζιχαντιστών μισθοφόρων του Ερντογάν από Συρία και Λιβύη . Η συμφωνία και οι λεπτομέρειες της , δείχνει ότι υπήρχε ένα καλομελετημένο σχέδιο, που διακίνησε η Μόσχα σε συνεργασία με την Άγκυρα.

Όμως η Αρμενία αντιστάθηκε και απέκρουσε τις δυνάμεις εισβολής. Τότε ήρθε η πραξικοπηματική επιβολή μιας συμφωνίας, αποτέλεσμα των ρώσικων εκβιασμών και του ενδοτισμού της αρμενικής ολιγαρχίας. Η ομολογία του υπογράφοντα τη Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, Αρμένιου Πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ότι πρόκειται για μια οδυνηρή συμφωνία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Τα λέει όλα για το έγκλημα που επιβλήθηκε για μια ακόμη φορά κατά του πολύπαθου Αρμενικού Έθνους.

«Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία διαβούλευση ή συζήτηση για αυτό το έγγραφο μαζί μου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν συμμετείχα σε καμία διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Πρόεδρος  της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν, σκιαγραφώντας ουσιαστικά ένα πραξικόπημα του Αρμένιου πρωθυπουργού. «Τονίζω ότι η τύχη του Artsakh και, κατά συνέπεια, του αρμενικού λαού, μπορεί να επιλυθεί μόνο λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά μας συμφέροντα και μόνο βάσει μιας εθνικής συναίνεσης», ανέφερε.

Η Αρμενία καλείται τις επόμενες δέκα ημέρες να παραδώσει σημαντικά εδάφη στη συμμαχία Αζερμπαϊτζάν-Τουρκία. Οι εκατοντάδες νεκροί Αρμένιοι μαχητές θυσιάστηκαν για να μην πέσουν τα αρμενικά εδάφη στα χέρια των εισβολέων. Σε μια κόλα χαρτί η θυσία αυτή, εξανεμίστηκε, προδόθηκε.

Οι αντιδράσεις των οργισμένων Αρμενίων είναι μια απόδειξη του μεγέθους της προδοσίας που διαπράχθηκε με ενορχηστρωτή τον Βλαντιμίρ Πούτιν και συνένοχη την αρμενική ηγεσία. Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές στο εσωτερικό της χώρας. Το Κρεμλίνο άδειασε πανηγυρικά και ωμά την ομόδοξη και σύμμαχο Αρμενία, για να ικανοποιήσει δυο βασικές του επιδιώξεις.

  • Να στηρίξει την συνεργασία του με τον Ερντογάν και να τον χρησιμοποιεί αποσταθεροποιητικά στα γεωπολιτικά παιχνίδια
  • Να ελέγχει το ενεργειακό παιχνίδι μαζί με τους Αζέρους, γεμίζοντας ρούβλια τα ταμεία του, στον αντίποδα της Δύσης

Για μια ακόμη φορά η Μόσχα δείχνει σε σύμμαχο της ένα ωμό κυνικό προσωπείο, παραμερίζει τα όποια αξιακά ζητήματα Πίστης και Αλληλεγγύης και ταυτίζεται με εγκληματίες και τρομοκράτες σε ένα βρώμικο παιχνίδι γεωπολιτικής στρατηγικής. Η ταύτιση Μόσχας -Άγκυρας έχει δείξει πως ο Πούτιν επενδύει στην συμμαχία με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, τον χρησιμοποιεί και τον ενισχύει για να δημιουργεί προβλήματα κυρίως στα ευρωπαϊκά κράτη ( Γαλλία, Μεγ. Βρετανία), κάτι που εξυπηρετεί και το Βερολίνο που παίζει το ρόλο του νταβατζή της ΕΕ. Μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία ενεργειακά εξαρτάται από το Αζέρικο και ρωσικό αέριο και οι δεσμοί έχουν βαθιές ρίζες, εξού και η γερμανική στήριξη στον Ερντογάν.

Η Μόσχα προτιμά τη συνεργασία με το Ισλάμ για να αποκόψει κάθε δεσμό του ΝΑΤΟ στον Καύκασο. H Ρωσία έδωσε στο Αζερμπαιζτάν  περιοχές κλειδιά για τον αγωγό φυσικού αερίου που θέλει να προωθήσει προς την Τουρκία, μέσω του Ναχιτσεβάν, με την δέσμευση  να μην ενταχθούν ποτέ οι περιοχές αυτές στο ΝΑΤΟ και επίσης το ΝΑΤΟ να μην έχει πρόσβαση στην Κασπία Θάλασσα και στα Ρωσικά σύνορα στην περιοχή Ναγκεστάν. Συναλλαγή αιμοσταγών εμπόρων με θύμα την Αρμενία.

Ο Παντουρκισμός του Καυκάσου

Η Αρμενία που είναι εμπόδιο στα σχέδια του Παντουρκισμού στον Καύκασο έπρεπε να ταπεινωθεί και να αναγκαστεί σε εθνική ήττα, παραδίδοντας σημαντικά εδάφη που θα αποτελέσουν μελλοντικά ορμητήριο μιας γενικευμένης τουρκοποίησης της περιοχής. Αυτό δείχνει να μην ενοχλεί τον «Ορθόδοξο» στα χαρτιά Ρώσο Πρόεδρο (που έκανε γαργάρα τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας) και να επενδύει σε αυτή τη σχέση ακόμη και όταν δέχεται εχθρικά πυρά όπως η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους και η χθεσινή κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού ελικοπτέρου από τους Αζέρους. Για κανένα λόγο δεν διαρρηγνύει τη σχέση του με την Τουρκία. Μαζί στην Βόρεια Συρία, μαζί στη Λιβύη, μαζί και στο Αρτσάχ.

Η δήλωση του Αζέρου Αλίεφ ότι η Τουρκία αποτελεί εγγυήτρια δύναμη της συμφωνίας και θα συμμετάσχει στις «ειρηνευτικές δυνάμεις¨, δείχνει τον απώτερο στόχο να υπάρξει στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας στα αρμενικά εδάφη, δημιουργώντας προγεφύρωμα σε μελλοντικές επεκτατικές ενέργειες και στα όνειρα για μουσουλμανική επικυριαρχία στον Καύκασο.

Η Τουρκία με την παραχώρηση των εδαφών του Αρτσάχ, αφού πρώτα υποκίνησε τον Αλίεφ να εισβάλει για να δημιουργήσει τετελεσμένα, επιδιώκει ο αζέρικος αγωγός φυσικού αερίου να καταλήξει στο τουρκικό έδαφος , να ισχυροποιηθεί ενεργειακά και από εκεί να κατευθυνθεί στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Το κείμενο της Συμφωνίας 

Το Civilnet.am παρουσίασε το κείμενο της δήλωσης που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας μεταξύ των Προέδρων του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας χθες τη νύχτα.

Εμείς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ι. Η. Ali, πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αρμενίας Ν. V. Pashinyan, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας V. V. Πούτιν, ανακοινώσαμε τα ακόλουθα.

1. Ανακοινώνεται πλήρης κατάπαυση του πυρός στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 10 Νοεμβρίου 2020 στις 00:00 ώρα Μόσχας. Από το 00 Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν,  Η Δημοκρατία της Αρμενίας, εφεξής καλούμενα «τα μέρη», στέκονται στις θέσεις τους.

2. Περιοχή του Άγκνταμ.  Τα εδάφη που κατέχονται από την αρμενική πλευρά στην περιοχή του Καζακστάν της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν θα επιστραφούν στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν έως τις 20 Νοεμβρίου 2020.

3. Κατά μήκος της γραμμής επαφής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά μήκος του διαδρόμου Λατσίν, αναπτύσσονται ειρηνευτικά στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μαχητές της δεκαετίας του 1960 με πυροβόλα όπλα, 90 θωρακισμένα οχήματα, 380 μονάδες ειδικών οχημάτων.

4. Το ειρηνευτικό σώμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναπτύσσεται παράλληλα με την απόσυρση των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων. Η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι 5 έτη, με αυτόματη παράταση για μια άλλη πενταετή περίοδο, εκτός εάν οποιοδήποτε μέρος ανακοινώσει την πρόθεσή του να τερματίσει αυτήν τη διάταξη έξι μήνες πριν από τη λήξη της θητείας.

5. Προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της παρακολούθησης της εφαρμογής των συμφωνιών από τα μέρη της σύγκρουσης, δημιουργείται ένα κέντρο ελέγχου της ειρήνης.

6. Η Δημοκρατία της Αρμενίας θα επιστρέψει την περιοχή Kelbajar του Αζερμπαϊτζάν έως τις 15 Νοεμβρίου 2020 και την περιοχή Lachin έως την 1η Δεκεμβρίου 2020, διατηρώντας τον διάδρομο Lachin (πλάτος 5 km), ο οποίος θα διασφαλίσει τη σύνδεση του Nagorno Karabakh με την Αρμενία, ταυτόχρονα δεν θα αγγίξει Σούσι.

Σύμφωνα με τα μέρη, τα επόμενα τρία χρόνια θα αποφασιστεί το πρόγραμμα κατασκευής μιας νέας διαδρομής μέσω του διαδρόμου Lachin, το οποίο θα διασφαλίσει τη σύνδεση μεταξύ του Στεπανακέρτ και της «Αρμενίας» με την αναδιάταξη των ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων για τη διατήρηση αυτής της διαδρομής.

Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών, των οχημάτων και των φορτίων μέσω του διαδρόμου Lachin και στις δύο κατευθύνσεις.

7. Εσωτερικά εκτοπισθέντες πρόσφυγες επιστρέφουν στις παρακείμενες περιοχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό την επίβλεψη του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

8. Ανταλλάσσονται τα σώματα των αιχμαλώτων πολέμου και άλλων κρατουμένων και τα σώματα των θυμάτων.

9. Όλες οι οικονομικές και μεταφορικές συνδέσεις ανοίγονται στην περιοχή. Η Δημοκρατία της Αρμενίας παρέχει επικοινωνιακές μεταφορές μεταξύ των «Δυτικών περιοχών της Αυτόνομης Δημοκρατίας του Nakhichevan» της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να οργανωθεί απρόσκοπτη κυκλοφορία πολιτών, οχημάτων και φορτίου και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ο έλεγχος της κυκλοφορίας ασκείται από τη Ρωσική Υπηρεσία Συνοριοφυλακής FSB.

Με τη συμφωνία των μερών, θα διασφαλιστεί η κατασκευή νέων επικοινωνιακών επικοινωνιών που θα συνδέουν την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχίσεβαν με τις δυτικές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν.
Σχολιάστε