Η Άγκυρα απαγόρευσε σε γερμανική φρεγάτα τον έλεγχο τουρκικού πλοίου με ύποπτο φορτίο για τη Λιβύη- Σαμποτάρει την ειρήνη

Η Άγκυρα εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στην Λιβύη, καταπατώντας την συμφωνία του Βερολίνου και υποδαυλίζοντας την κατάπαυση του πυρός καθώς και την δέσμευση των δυο πλευρών για εθνικές εκλογές το Δεκέμβριο του 2021. Ο Ερντογάν σαμποτάρει την ειρήνη στη Λιβύη και επενδύει στον πόλεμο, που του επιτρέπει την στρατιωτική του παρουσία στο λιβυκό έδαφος.

Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται από το συμβάν γερμανικής φρεγάτας που συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» της Ευρωπαικής Ένωσης, με τον έλεγχο ύποπτου τουρκικού φορτηγού πλοίου στα ανοιχτά της Λιβύης, που εμπόδισε η Άγκυρα, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel». Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού αναφέρει πως η Τουρκία δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα. Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Όπως σημειώνει το Der Spiegel, η Τουρκία «δεν κρύβει την άμεση υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και στέλνει όπλα και μισθοφόρους με πλοία και αεροπλάνα. Η επιχείρηση «IRINI» ωστόσο είναι σχεδόν ανίσχυρη χωρίς την συνεργασία της ‘Αγκυρας». Το καλοκαίρι οι γερμανικές δυνάμεις είχαν και πάλι εντοπίσει φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στην Λιβύη. Η υποψία ότι μεταφέρει όπλα είχε επιβεβαιωθεί μάλιστα άμεσα, καθώς βρέθηκε συγκεκριμένο είδος κηροζίνης, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μαχητικά αεροσκάφη.
Σχολιάστε