Επικοινωνιακά τερτίπια με τα εμβόλια- Στο 92% το Sputnik-V λένε οι Ρώσοι

Επικοινωνιακός «ψυχρός πόλεμος» έχει ξεσπάσει με αφορμή το εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό και ποιο από τα υπό εξέλιξη έχει την μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Μετά την ανακοίνωση των Pfizer -BionTec για το εμβόλιο που βρίσκεται στο 3ο στάδιο δοκιμών και είναι αποτελεσματικό κατά 90%, εμφανίστηκαν οι Ρώσοι να απαντήσουν με υψηλότερα ποσοστά. Το Ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V παρουσιάζει υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας,  όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sputnik,ισχυριζόμενο πως  εμφάνισε 92% αποτελεσματικότητα.

Πλειοδοσία και επίδειξη κύρους πριν καν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια, η πελατεία μεγάλη , αλλά εδώ υπάρχει και ο πόλεμος Δύσης -Ρωσίας. Η Μόσχα θέλοντας να δείξει επιστημονική υπεροχή έρχεται εκ των υστέρων να ανακοινώσει στοιχεία που δίνουν τα πρωτεία στο δικό της εμβόλιο. Προφανώς αν η Pfizer ανακοίνωσε ποσοστά αποτελεσματικότητας στο 95%, για το sputnik-V θα ανακοίνωναν 97%.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα από τους πρώτους 16.000 εθελοντές.

«Σας λέμε, με βάση τα δεδομένα, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο» δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF, Kirill Dmitriev, γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Independent». Σημειώνεται πως για την ώρα, 40.000 εθελοντές συμμετέχουν στη διπλή «τυφλή», τυχαιοποιημένη και με τη συμμετοχή placebo, φάση 3 των κλινικών δοκιμών. Πάνω από 20.000 έχουν ήδη λάβει το πρώτο μέρος του εμβολίου, ενώ περισσότεροι από 16.000 εθελοντές έχουν λάβει τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη δόση.

«Οι δοκιμές έδειξαν την αποτελεσματικότητα μεταξύ περισσότερων από 16.000 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο ή το placebo 21 ημέρες μετά την πρώτη ένεση. Ως αποτέλεσμα μιας στατιστικής ανάλυσης 20 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωνoϊού, μιας μελέτης που χωρίστηκε μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν placebo, φαίνεται ότι το εμβόλιο Sputnik-V είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 92% μετά τη δεύτερη δόση» σημειώνεται στο δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παρατήρηση 10.000 εθελοντών που εμβολιάστηκαν, που εκπροσωπούνται από γιατρούς και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου: «Επιβεβαίωσε επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90%. Από τις 11 Νοεμβρίου, δεν εντοπίστηκαν απροσδόκητα ανεπιθύμητα συμβάντα ως μέρος της έρευνας. Μερικοί από όσους εμβολιάστηκαν είχαν βραχυπρόθεσμες δευτερεύουσες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, σύνδρομο που μοιάζει με γρίπη συμπεριλαμβανομένου πυρετού, αδυναμίας, κόπωσης και κεφαλαλγίας».

Η παρατήρηση των εθελοντών θα συνεχιστεί για έξι μήνες και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η τελική έκθεση. Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μαζί με τα εμβόλια που βρίσκονται πιο κοντά στο τέλος της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών και στην έναρξη της μαζικής παραγωγής.
Σχολιάστε