OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Σύνοδος Κορυφής: Γερμανικό πραξικόπημα υπέρ της Τουρκίας στις Βρυξέλες-Αρνούνται Ελλάδα Κύπρος το προσχέδιο

Διπλωματικό θρίλερ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, έχει πέσει στο τραπέζι ένα προσχέδιο το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση ως κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Θα χρειαστούν πολλές αλλαγές και πρέπει να διορθωθούν πολλά πράγματα προκειμένου να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σε εξέλιξη συνάντηση και πυρετώδης διαπραγματεύσεις με Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Μακρόν, Μέρκελ ,Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν.

“Το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό για την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο” τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο κ. Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων που θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες. “Ο πρώτος είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την Ε.Ε. να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να σταματήσει τις υπόλοιπες προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι και έχουν να κάνουν με το καρότο όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση, δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό, και το τελευταίο είναι το μαστίγιο, αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης με συνέπεια και συνέχεια. Αυτοί είναι οι τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων αποδεκτό από όλους” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε μεταδώσει ότι το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής, δεν περιείχε ακόμα παράγραφο για την Τουρκία. Όπως σημειωνόταν, οι 27 της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα με τα οποία θα ζητούν περιοριστικά μέτρα «χωρίς καθυστέρηση» κατά της Λευκορωσίας, άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Navalny, ενώ θα θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ- Κίνας στο προσεχές διάστημα,

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται Κύπριο διπλωμάτη, η Λευκωσία δεν πτοείται από τις πιέσεις που ασκούνται από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δεχθεί τις κυρώσεις που θέλει να επιβάλει η ΕΕ στη Λευκορωσία, επιμένοντας ότι αυτές πρέπει να επιβληθούν μόνο εάν επιβληθούν κυρώσεις και στην Τουρκία.

«Φαντάζομαι πως θα υπάρξουν μακρές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν αποκλείω να βγει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά προς το παρόν, δεν θα στοιχημάτιζα υπέρ μίας ευτυχούς κατάληξης», ανέφερε η πηγή.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου μπήκε πρώτο στην ατζέντα τη Συνόδου, αν και ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στο δείπνο, μια αλλαγή στην οποία προχώρησε ο Σαρλ Μισέλ και προκάλεσε εντύπωση.

Οι συνομιλίες έχουν διακοπεί για 45 λεπτά. όπως ανακοίνωσε στο Twitter o εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σχετικά Άρθρα

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice

S&P Global: Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω «γεωπολιτικών κινδύνων»

otavoice