Συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ: Ενίσχυση συνεργασίας και υπογραφή κοινού μνημονίου

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών η συνάντηση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογο του για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που οδηγούν σε κλίμα αποσταθεροποίησης με τις νεο-οθωμανικές της βλέψεις.

«Στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας – Ρωσίας και συζητήσαμε για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μας», αναφέρει ο Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021».

Στις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως η Τουρκία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδιών για τζιχαντιστές. Ο κ. Δένδιας  έκανε γνωστή τη θέση της Ελλάδας στον κ. Λαβρόφ «στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας»

Επίσης επεσήμανε ότι έθεσε στον κ. Λαβρόφ το θέμα του εξοπλισμού της Άγκυρας, που οδηγεί σε αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας αναφορά στην προμήθεια των S400.

Σεργκέϊ Λαβρόφ: «Δικαίωμα της Ελλάδας να κατοχυρώσει τα 12νμ»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας» και πρόσθεσε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια τηρώντας την κοινή λογική και γεωγραφικές ουδετερότητες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι διαφορές μπορούν να λύνονται «μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός».

Σημείωσε, δε, στη συνέχεια ότι «οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάση του διαλόγου. Όσο και να είναι δύσκολη η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου».
Σχολιάστε