Σε τουρκικό κλοιό το Καστελόριζο- Το γεωτρύπανο Kanuni πλέει δίπλα στο Oruc Reis

Εντείνει το κλίμα αντιπαράθεσης η Άγκυρα στην περιοχή του Καστελόριζου και κλιμακώνει τις προκλήσεις.  Ο Ερντογάν έβγαλε όλο το ασκέρι στο Αιγαίο. Από χθες το βράδυ εκτός του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν, εντοπίστηκε και το τουρκικό γεωτρύπανο «Kanuni» να πλέει νότια του Καστελλόριζου  σε πολύ κοντινή απόσταση από το ακριτικό μας νησί, δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό.

Το νέο τουρκικό γεωτρύπανο «Kanuni» που είναι το τρίτο ιδιόκτητο γεωτρύπανο της Τουρκίας ύστερα από το «Fatih» και το «Yavuz», εμφανίστηκε ενώ το σεισμογραφικό «Oruç Reis» πλέει ήδη στο όριο της παράνομης NAVTEX, που έχει εκδοθεί από τον Υδρογραφικό και Ωκεανογραφικό Σταθμό της Αττάλειας και μάλιστα με κλειστό για πάρα πολλές ώρες το σύστημα εντοπισμού του.

Αλωνίζουν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε ένα πρωτοφανές όργιο θρασύτητας και προκλητικότητας, που δημιουργεί η παθητική ελληνική στάση και η διεθνής αδυναμία να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις και να σταματήσει ο τουρκικός παραλογισμός. Η νεα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν αναμένεται να υιοθετήσει κάποια άμεσα μέτρα, όπως διαρρέει η γερμανική πλευρά.

Για την ώρα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό στην περιοχή,  αρκούνται να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των τουρκικών σκαφών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.com, το γεωτρύπανο «Kanuni» απέπλευσε από τη Μερσίνη και έχει δηλώσει ως προορισμό του το «Haydarpaşa» στην Κωνσταντινούπολη.

Οι πληροφορίες από το Marine Traffic δίνουν ακριβώς τη θέση του γεωτρύπανου στις 5 το πρωί:

Drill Ship KANUNI is currently located at EMED – Aegean Sea at position 35° 39′ 2.124″ N, 28° 18′ 20.448″ E as reported by MarineTraffic Terrestrial Automatic Identification System on 2020-10-15 05:09 UTC (2 minutes ago)
The wind in this area at that time blows from Northwest direction at force 3 Beaufort.
Σχολιάστε