Ρωσική πρεσβεία: Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε χώρας τα χωρικά ύδατα στα 12ν.μ.

Παρέμβαση την ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα που αντικατοπτρίζει την επίσημη θέση του Κρεμλίνου και  θεωρεί ως «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια.

Στην ανακοίνωση της που ευθέως αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει στα 12 νμ τα χωρικά της ύδατα αναφέρει: «Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών. Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».

Βέβαια το ερώτημα είναι αν η Μόσχα θα στηρίξει έμπρακτα την Ελλάδα σε μια τέτοια κίνηση ή θα υποδυθεί τον Πόντιο Πιλάτο, όπως στην Αρμενία και το Αρτσάχ, που ανέχεται μια ακόμη γενοκτονία κατά των Αρμενίων.
Σχολιάστε