Νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας- Βράζει η τουρκική κοινωνία

Σε πλήρη κατάρρευση η τουρκική οικονομία, με το εθνικό της νόμισμα να γράφει νέα ιστορικά χαμηλά. Στο γκρεμό οδηγεί ο Ερντογάν Πασάς την Τουρκία.

Η λίρα Τουρκίας υποχώρησε σήμερα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο, καθώς η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε την περασμένη εβδομάδα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της κόντρα στις προσδοκίες για μία σημαντική αύξησή του.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 8,01 λίρες ανά δολάριο στις 9.36 (ώρα Ελλάδος), έχοντας χάσει φέτος το 25% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμενόταν να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 175 μονάδες βάσης (1,75 ποσοστιαίες μονάδες) στο 12% την περασμένη Πέμπτη λόγω της εξασθένισης της λίρας που έχει προκληθεί από τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και τη μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.

Την ίδια ώρα η ανεργία καλπάζει και το αφήγημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που επικοινωνιακά καλλιεργεί ο Ταγίπ Πασά Ερντογάν δεν είναι ικανό να αποκοιμίσει το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας που βράζει. Έντονη ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο και στις παραγωγικές τάξεις για τις επιλογές του καθεστώτος και την σύγκρουση με την Δύση που οδηγεί σε διεθνή απομόνωση.  Για πόσο θα κρύβει την  πραγματικότητα πίσω από την επιθετικότητα και τον φανατισμό είναι ένα ερώτημα, που για πολλούς πλησιάζει η ώρα της αποκάλυψης και της πτώσης του γιαλατζί σουλτάνου.
Σχολιάστε