40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική δείχνει έρευνα στα λύματα της Ψυττάλειας

Συναγερμός από τα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών που βλέπει σαράντα χιλιάδες ενεργά κρούσματα του κορονοϊού μόνο στην Αττική από  τα 4,2 εκατομμύρια κατοίκους της. Το συμπέρασμα έβγαλαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών από την επεξεργασία των λυμάτων της περιοχής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο οποίος  είναι επικεφαλής της σχετικής έρευνας, η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων της Αττικής συνήθως βρίσκεται δύο – τρεις ημέρες «μπροστά» από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Και αυτό γιατί, στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης φαίνονται καθημερινά και μπορούν να αναλυθούν όλες οι αυξομειώσεις στο ιικό φορτίο.

Κάθε μέρα το εργαστήριο καταγράφει την εικόνα που εξάγεται από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και τη μελετά για να καταλήξει σε συμπεράσματα για την εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με αυτά, τη Δευτέρα και την Τρίτη τα ενεργά κρούσματα στην Αττική έφταναν τα 28.000 – 40.000. Πολλά από αυτά μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι αφορούν σε ασυμπτωματικούς φορείς ή πολίτες που θα εκδηλώσουν συμπτώματα τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Θωμαΐδης τονίζει ότι αυτή την εβδομάδα διαπιστώθηκε μια απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου της νέας νόσου σε σύγκριση με την εικόνα της περασμένης Τρίτης. Όπως εξηγεί ο ίδιος, όταν κάποιος κολλήσει τον ιό, δεν θα φανούν τα συμπτώματα της νόσου (αν πρόκειται να νοσήσει) αμέσως στους γύρω του, αλλά ο ίδιος θα εναποθέσει ιικό φορτίο μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες το πολύ στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης. Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα αυτά στέλνονται αμέσως στην αρμόδια επιτροπή των ειδικών, όπου μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων εξετάζονται και αξιολογούνται.

Σαρηγιάννης καθηγητής ΑΠΘ: 60-70 χιλ. τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη 

«Στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός με την έννοια ότι αν κάνω την αναγωγή στον πληθυσμό μπορούμε να μιλήσουμε για 60.000 – 70.000 κρούσματα» ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open. Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ διευκρίνισε πως ακόμη και αν αυτός ο αριθμός είναι επισφαλής καθώς η αναγωγή στον πληθυσμό αναφέρεται στα χθεσινά rapid test, τα ενεργά κρούσματα θα είναι 40.000 με 50.000.
Σχολιάστε