Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μακρόν- Μητσοτάκη στην Κορσική

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, ενώ στη συνέχεια  θα συμμετάσχουν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7). Η συνάντηση που διεξήχθη σε θερμό κλίμα συνεργασίας διήρκεσε 1.5 ώρα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες. Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Οι δύο ηγέτες είχαν  ως βασικά θέματα συζήτησης τη στάση απέναντι στην Τουρκία και τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Επιδίωξη  το δόγμα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Στο εξοπλιστικό μενού περιλαμβάνονται  η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των Μirage 2000, η πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, η αγορά 18 Rafale, η παραλαβή άλλων έξι ελικοπτέρων ΝΗ-90 και πιθανά η απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών.

Η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις πολλών από τις 7 χώρες που μετέχουν σε αυτήν, απέναντι στην Τουρκία, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξη τύπου το πρωί δήλωσε πως θα πρέπει οι επτά χώρες να έχουν μια κοινή και ξεκάθαρη θέση, την οποία θα πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Διάσκεψη παίρνουν μέρος οι: Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρος και Μάλτα.
Σχολιάστε