Ο ηγετικός ρόλος της Γαλλίας στην Αν. Μεσόγειο, έκανε τη Μόσχα να θυμηθεί διεθνές δίκαιο και 12ν μίλια

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο που προκάλεσε η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα ανέδειξαν τον Εμμανουέλ Μακρόν σε ισχυρό παίκτη στην περιοχή και θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου και των των ευρωπαϊκών συνόρων.

Η Γαλλία μετά και την αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ, είναι η κυρίαρχη δυτική δύναμη στην περιοχή, που για τα δικά της συμφέροντα δείχνει ένα δυναμικό πρόσωπο, προκαλώντας ευθέως την Άγκυρα. Ήδη ισχυρές γαλλικές δυνάμεις έχουν απλώσει βεντάλια ασφαλείας στην περιοχή , προκαλώντας τον εκνευρισμό της Άγκυρας που απειλεί να βυθίσει το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκώλ, αλλά και την αμηχανία του Κρεμλίνου που μοιάζει με φτωχός συγγενής εξαιτίας της επιλογής να ταυτιστεί με τον παρανοϊκό Ερντογάν.

Άλλωστε η Γαλλία είναι η στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης και φαίνεται αποφασισμένη να αναβαθμίσει την ισχύ της και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην Μεσόγειο, μιας και το ευρωπαϊκό αμυντικό εγχείρημα δείχνει να έχει αποτύχει παταγωδώς.

Η γαλλική κυριαρχία δεν αρέσει στο Κρεμλίνο που η φιλοτουρκική του στάση το οδήγησε σε απομόνωση στην ευρύτερη περιοχή και αναζητά πλέον τρόπο να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Όχι βέβαια για να λύσει προβλήματα αλλά για να δηλώσει παρουσία και να αποδυναμώσει την γαλλική κυριαρχία.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφτηκε σήμερα την Κύπρο, όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογο του Ν. Χριστοδουλίδη. Ο Λαβρόφ ανέφερε πως «όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός ρεαλιστικού διαλόγου που θα βασίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα και θα στοχεύει στην αναζήτηση δίκαιων, βασισμένων στο διεθνές δίκαιο αποφάσεων».

Δεν παρέλειψε όμως να βάλει κατά των άλλων μεγάλων δυνάμεων , δείχνοντας αμηχανία και ενόχληση από τις εξελίξεις , τονίζοντας  πως «υπάρχουν  άλλα ζητήματα που μας ανησυχούν στην ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχουν και οι έξωθεν περιφερειακοί παίκτες όπως οι ΗΠΑ, που προσπαθούν να συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις».
Σχολιάστε