Συνάντηση Μακρόν- Μέρκελ στη Γαλλία, με βασικό μενού την Ανατολική Μεσόγειο

Στην επίσημη εξοχική κατοικία του, στον πύργο της Μπρεγκανσόν, θα υποδεχθεί σήμερα, Πέμπτη 20 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν  την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.  Βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα που δημιουργεί εντάσεις.

Επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών τους περιλαμβάνεται και μια σειρά ευρωπαϊκών θεμάτων, όπως ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  το Brexit, η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο και η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Επίσης. Τέλος οι δύο ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν την κατάσταση στον Λίβανο, στη Λευκορωσία και στην Λιβύη ενώ θα συζητηθούν εξάλλου και οι σχέσεις της Ένωσης με τους «μεγάλους εταίρους» της, όπως είναι η Κίνα και η Αφρική.

Η θέση Μακρόν απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είναι ξεκάθαρη, ενώ το Βερολίνο κρατά μια διπλωματική γραμμή που σκοπό έχει να διατηρήσει τις άριστες σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν. Έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον το σημερινό αποτέλεσμα της συνομιλίας Μέρκελ -Μακρόν.

Μετά την συνάντηση αναμένεται να δοθεί συνέντευξη τύπου από τους δυο Ευρωπαίους ηγέτες.
Σχολιάστε