OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Νέα βεβήλωση Ερντογάν – Μετατρέπει την ιστορική Μονή της Χώρας σε τζαμί

Μετά την Αγία Σοφία ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζάμι και τη Μόνη της Χώρας ( Μόνη Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα) η οποία ήταν μουσείο.

Το δικαστήριο είχε αποφασίσει πέρσι τη μετατροπή του ιστορικού αυτού ναού με τα περίφημα ψηφιδωτά σε τζαμί, απόφαση η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε. Σήμερα όμως δημοσιεύτηκε η απόφαση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας με την οποία πλέον ακόμη ένα θρησκευτικό βυζαντινό μνημείο γίνεται παιχνίδι των Τούρκων.

Υπενθυμίζεται πως το το Τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας με τη σύμφωνη γνώμη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με απόφαση του στις 10 Ιουλίου 2020 αποφάσισε την αλλαγή καθεστώς στην Αγία Σοφία μετατρέποντάς την σε τζαμί, ενώ στις 24 του ίδιου μήνα οι Τούρκοι πραγματοποίησαν τη πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία στήνονταν ένα φασμαγορικό σόου.

Ιστορικά στοιχεία για τη Μονή της Χώρας

Η πρώιμη ιστορία της μονής δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Η παράδοση που τη συνοδεύει τοποθετεί την ίδρυσή της τον 6ο αιώνα από τον άγιο Θεόδωρο, ενώ έχει αποδοθεί και στον Κρίσπο, γαμπρό του αυτοκράτορα Φωκά (7ος αι.).

Σήμερα έχει αποδειχθεί πως ο ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 από την πεθερά τού Αλεξίου Α΄ Κομνηνού Μαρία Δούκαινα, στη θέση παλαιότερων κτισμάτων που χρονολογούνται τον 6ο και 9ο αιώνα. Υπέστη σοβαρή φθορά, πιθανώς εξαιτίας σεισμού, και επισκευάστηκε το 1120 από τον Ισαάκιος Κομνηνός.

Ο Θεόδωρος Μετοχίτης συνέβαλε στην ανακαίνισή της (1316-21) και ήταν υπεύθυνος για την προσθήκη του εξωνάρθηκα, του νότιου παρεκκλησίου, καθώς και για το διάκοσμο του ναού που περιλάμβανε αξιόλογα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες.

Επιπλέον, κληροδότησε στη μονή σημαντική περιουσία, χτίζοντας παράλληλα νοσοκομείο και δωρίζοντας σε αυτή την αξιόλογη συλλογή βιβλίων του, με αποτέλεσμα να προσελκύσει αργότερα σημαντικούς λογίους.

Η μονή μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος με εντολή του μεγάλου βεζίρη του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄ (1481-1512) και έγινε γνωστό ως Καριγιέ Τζαμί. Σημαντικό μέρος της διακόσμησης του ναού καταστράφηκε. Το 1948 τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα αναστήλωσης του μνημείου και από το 1958 λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Δείτε ορισμένα από τα περίφημα βυζαντινά Ψηφιδωτά 

Πηγή orthodoxianewsagency.gr

Σχετικά Άρθρα

AP: Η Κίνα σταμάτησε τις έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού

otavoice

Γερμανία: Κατασκοπεία υπέρ της Κίνας – Σύλληψη στελέχους του ακροδεξιού AFD

otavoice

Υποτροφίες σε Έλληνες από την Ιαπωνική Κυβέρνηση για σπουδές στην Ιαπωνία

otavoice

Ανησυχία σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για την επικείμενη χερσαία εισβολή στη Ράφα

otavoice

Ην. Βασίλειο- νομοσχέδιο για απελάσεις: Μετανάστες νεκροί στη Μάγχη

otavoice

ΥΠΕΞ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παραγνωρίζει και αγνοεί παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές

otavoice