Κυρώθηκε η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, με αντιπολιτευτικό Όχι

Στο Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Απολειστικής Οικονομικής (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών. Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, η ολομέλεια της Βουλής κύρωσε τη συμφωνία Αθηνών – Καΐρου με 178 «ναι» (ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής), 26 «όχι» (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25) ενώ 81 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Απουσίαζαν 15 βουλευτές εκ των οποίων 2 βουλευτές της ΝΔ και 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν επιστολές πρόθεσης ψήφου με τις οποίες συντάσσονταν με τη θέση του κόμματός τους.

Συγκεκριμένα, από τη ΝΔ απουσίαζαν για λόγους υγείας ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης και ο βουλευτής Πρεβέζης, Στέργιος Γιαννάκης, οι οποίοι είχαν ενημερώσει με επιστολές τους ότι εάν μπορούσαν να παραστούν στην ψηφοφορία, θα υπερψήφιζαν τη συμφωνία, Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν λόγω κωλύματος ή ασθενείας οι βουλευτές Λάρισας ‘Αννα Βαγενά, Α’ Θεσσαλονίκης Χρ. Γιαννούλης, Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Ζουράρις, Καρδίτσας Σπ. Λάππας και Χίου Α. Μιχαηλίδης. Με επιστολές τους, οι πέντε βουλευτές ενημέρωσαν ότι εάν παρίσταντο στην ψηφοφορία θα δήλωναν «παρών».

Ερωτηματικά δημιουργεί η στάση της αντιπολίτευσης που επέλεξε σε μια τόσο κρίσιμη εθνικά συγκυρία να εκδηλώσει αντιπολιτευτικές κορώνες , να μην στηρίξη τη συμφωνία και να στείλει σε διεθνές επίπεδο λάθος μήνυμα. Άλλωστε η Άγκυρα δεν αποδέχεται την συμφωνία Ελλάδας -Αιγύπτου και η στάση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα της δίνει ένα χαρτί επικοινωνιακό και διαπραγματευτικό.

Αλήθεια πως θα υπερασπιστούν διεθνώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας όταν στο εσωτερικό ακολουθούν μια τέτοια πολιτική; Ειδικά όταν ψηφίζεις ¨παρών» είναι σαν να μην τολμάς να πεις Όχι ή Ναι , σαν να μην έχεις θέση σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικά θέμα , με την Τουρκία σε παραλήρημα να απειλεί.

 
Σχολιάστε