Η Μενδώνη σε αυτοψία στις Μυκήνες: Μαγική εικόνα, δεν έγινε τίποτα… ούτε που τσουρουφλίστηκαν τα αρχαία

Αυτοψία στον χώρο της πυρκαγιάς στις Μυκήνες πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι δεν συνέβη κάτι το τραγικό και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου. «Η πυρκαγιά προκάλεσε τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στον αρχαιολογικό χώρο καθώς λειτούργησε η πρόληψη και η άμεση αντίδραση» είπε αρχικά η κυρία Μενδώνη λίγη ώρα μετά την επίσκεψή της στον αρχαιολογικό χώρο.

Βέβαια οι εικόνες από τον φλεγόμενο αρχαιολογικό χώρο και από την καπνισμένη κατάμαυρη «Πύλη των Λεόντων», δεν συνηγορούν σε ότι ισχυρίστηκε η υπουργός για να εκτονώσει το θέμα. Μπορεί τα μνημεία να μην γκρεμίστηκαν και να στέκονται όρθια , αλλά παραδόθηκαν στις φλόγες με τις εικόνες να είναι άκρως αποκαλυπτικές και αδιάψευστες.

Ούτε μια συγνώμη …. για την «πύρινη βεβήλωση» του ιερού χώρου. Από την Αρχαία Ολυμπία στις Μυκήνες, σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Την κ. Μενδώνη συνόδευσε και η γνωστή σύμβουλος της, Άννα Παναγιωταρέα …. δεν λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή.

Η υπουργός σε παρέμβαση της στο στο ΘΕΜΑ 104,6 ανέφερε πως : «Επειδή είχε γίνει αποψίλωση δεν υπήρχαν χόρτα για να λειτουργήσουν ω ύλη και να ενισχύσουν τη φωτιά. Αυτό είχε ως συνέπεια να καεί ένα πούσι αλλά να μην δημιουργηθούν θερμικά φορτία που θα προκαλέσουν ζημία στα δομικά στοιχεία των μνημείων. Η φωτιά δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, δεν έφτασε την είσοδο του Ατρέα, δεν επηρέασε τον ταφικό κύκλο. Τα μνημεία τα ίδια τα σημαντικά δεν έχουν τσουρουφλιστεί, δεν έχουν πάθει τίποτα. Υπάρχουν μόνο νησίδες με το καμένο χόρτο ύψους λιγότερο του 1 εκατοστού και έχουν μαυρίσει κάποιες πέτρες».

Σύμφωνα με την ίδια «η εφορία αρχαιοτήτων έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού». «Δεν υπήρχε μέσα στον χώρο ύλη και χόρτα. Δεν επήλθε ζημία στις αρχαιότητες. Υπάρχει εσωτερικό σύστημα κατάσβεσης αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβει χάρη στην κινητοποίηση της πυροσβεστικής» κατέληξε η υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 30 Αυγούστου τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 9:30 το βράδυ της ίδιας ημέρας,έχοντας εισέλθει σε τμήματα του αρχαιολογικοί χώρου προκαλώντας ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και σε μνημεία όπως η εμβληματική «Πύλη των Λεόντων¨. Στο σημείο ωστόσο παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 56 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα, επιχειρώντας την πλήρη κατάσβεση αλλά και αποτρέποντας ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.
Σχολιάστε