Εισέβαλε ξανά το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Εισέβαλε ξανά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, γύρω στις 2 τα ξημερώματα το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνεχίζοντας την προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι η τρίτη φορά την τελευταία εβδομάδα που παραβιάζονται τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με τους Τούρκους να προκαλούν με εμπρηστικές δηλώσεις. Το Oruc Reis εξήλθε από την Κυπριακή ΑΟΖ και κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με σταθερή ταχύτητα 4,5 κόμβων.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου 15 ναυτικά μίλια από το ανατολικό άκρο με κατεύθυνση νοτιοδυτική.

Το ερευνητικό συνεχίζει να συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία και να εκτελεί ερευνητική αποστολή με ποντισμένα τα ηχοβολιστικά καλώδια. Από την συνοδεία του έχει αποχωρήσει η φρεγάτα KEMAL REIS  που είχε το επεισόδιο με την φρεγάτα Λήμνος και είχε ως αποτελέσματα την πρόκληση εκτεταμένων βλαβών. Τώρα βρίσκεται στην δύναμη που συνοδεύει το άλλο ερευνητικό σκάφος  Barbaros, το οποίο διεξάγει έρευνες ανατολικά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.​

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές  πηγές το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis και την συνοδεία του, παρακολουθεί στενά  μεγάλη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού, που το εμποδίζει να κάνει έρευνες.
Σχολιάστε