OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Η εξέλιξη του κορονοϊού: 386.257 νεκροί 6.554.060 κρούσματα-Επίκεντρο η Λατινική Αμερική

Επιδημιολογική καταιγίδα πλήττει τον πλανήτη από τις αρχές του έτους, με την ανθρωπότητα να βιώνει τραγικές  καταστάσεις. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η παγκόσμια κοινότητα από την φονική εξάπλωση του νέου κορονοϊού Covid-19, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως πανδημία, αλλά δέχτηκε ισχυρές επικρίσεις από πολλές χώρες για κακούς χειρισμούς και εσφαλμένη πληροφόρηση, όπως και η Κίνα που αποτέλεσε την πηγή της εμφάνισης του ιού. Οι ΗΠΑ διέκοψαν την συνεργασία τους με τον Οργανισμό, ενώ στο φως της δημοσιότητας (Der Spiegel) είδε αναφορά των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών για επικοινωνία Προέδρων Κίνας-ΠΟΥ, όπου ζητήθηκε η μη δημοσιοποίηση στοιχείων και η καθυστέρηση κήρυξης πανδημίας.

Εκατόμβες θυμάτων, χώρες σε καραντίνα ,κλειστά σύνορα και περιορισμοί στις μετακινήσεις. Το παγκόσμιο υγειονομικό σύστημα δοκιμάζεται επί πέντε μήνες.Δραματικές στιγμές έζησαν σε  Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ενώ στη Βρετανία η κατάσταση παραμένει στο κόκκινο. Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στην Νέα Υόρκη, που παραμένει σε καραντίνα αλλά που όμως δείχνει να μπαίνει σε τροχιά ύφεσης, μιας και υπάρχει μείωση του αριθμού των περιστατικών. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα το επίκεντρο της επιδημίας έχει μετατοπιστεί στη Λατινική Αμερική, όπου καταγράφονται χιλιάδες περιστατικά και σημαντικός αριθμός θυμάτων. Αγώνας δρόμου από την επιστημονική κοινότητα για να βρεθεί το αντίδοτο κατά του φονικού ιού,όμως για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα απαιτηθεί χρόνος για να βγει στην παραγωγή και δεν θα είναι έτοιμο πριν το τέλος της χρονιάς. Μετά το πρώτο ισχυρό κύμα της επιδημιολογικής καταιγίδας και τα πρώτα σημάδια ύφεσης της επιδημιολογικής κρίσης, οι χώρες ετοιμάζονται για την επιστροφή στην κανονικότητα με σταδιακά βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων αλλά θεσπίζοντας αυστηρούς κανόνες υγιεινής.Οι οικονομικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιες και όλες οι χώρες εκτός από τα κοινωνικά μέτρα στήριξης, έχουν προχωρήσει σε γενναία μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Πάνω από 380.000 θύματα και 6,5 εκατομμύρια κρούσματα 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο μέτωπο της πανδημίας  388.047 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από τις επιπλοκές που δημιουργεί ο covid-19 και 6.574.317 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο παγκόσμιος Μέσος Όρος θνητότητας είναι στο 5,9%, ενώ έχουμε 49,8 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού. Εικόνα ύφεσης στην Ευρώπη και μετάθεση του επίκεντρου στην Λατινική Αμερική 

Η πανδημία  σαν επιδημιολογικός Αρμαγεδώνας, χτύπησε την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, την Ασία και την Αμερική αλλά εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο και μεγαλύτερη έκταση στον πλανήτη, δείγμα ότι ακόμη  βρίσκεται σε έξαρση, όπου σε 200 χώρες έχουν καταγραφεί πάνω από 6,5 εκατομμύρια κρούσματα.Παρόλο που υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα από την στατιστική ανάλυση των δεδομένων και πολλά κράτη έχουν περάσει σε φάση επιστροφής στην κανονικότητα, η καθημερινότητα σε πολλές χώρες παραμένει εφιαλτική.

Ανησυχία προκαλεί ότι ο κορονοϊός  έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη και σε χώρες με αδύναμα έως ανύπαρκτα υγειονομικά συστήματα,κοινωνικές ανισότητες  όπως στην Αφρική και στην Νότια Αμερική. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες επιπτώσεις και εξελίξεις.Το επίκεντρο έχει μεταφερθεί στην Λατινική Αμερική που βιώνει με τη σειρά της μια τραγωδία. Στη Βραζιλία που είναι πλέον στην δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη βιώνουν ακραίες καταστάσεις  και καταγράφονται 584.562 κρούσματα και 32.568 νεκροί. Η περιοχή του Σάο Πάολο με πάνω από 100.000 κρούσματα είναι το επίκεντρο της επιδημιολογικής κρίσης.  Επίσης τραγικές εικόνες έρχονται από το Περού με 178.914 κρούσματα και 4.894 νεκρούς, στο Μεξικό 101.238 κρούσματα  και 11.729 νεκροί, ενώ στο Εκουαδόρ καταγράφονται 40.966 κρούσματα και 3.486 νεκροί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτύπησε καμπανάκι και για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων (Ισραήλ,Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ενώ στην Αφρική η πανδημία έχει εισχωρήσει σε ευρεία κλίμακα και καθημερινά η διασπορά της αυξάνεται. Ιλιγγιώδη η αύξηση των κρουσμάτων στη Ρωσία (432.277) που είναι στην δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και περιοχές όπως η Σιβηρία και ο Καύκασος παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση.

Εφιάλτης  πάνω από τη Βρετανία- Δεύτερη χώρα σε νεκρούς, 359 σήμερα και 1.871 κρούσματα 

Παραμένει σε έξαρση στο Ηνωμένο Βασίλειο ο εφιάλτης της επιδημιολογικής καταιγίδας του νέου κορονοϊού και είναι η δεύτερη σε απώλειες χώρα στον κόσμο. Μια παροδική μείωση των περιστατικών ακολούθησε μια μακρά περίοδος  μεγάλου αριθμού θυμάτων και κρουσμάτων με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ακόμη δύσκολη. Συνολικά σήμερα ανακοινώθηκαν 359 νεκροί από τις επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ συνεχίστηκε η αύξηση των κρουσμάτων (1.871). Συνολικά ο απολογισμός είναι 39.728 νεκροί και 279.856 κρούσματα.

ΗΠΑ: Πάνω από 1.9 εκατ. κρούσματα και 100 χιλ. νεκροί εν μέσω εξέγερσης

Τερμάτισε οριστικά τις σχέσεις ΗΠΑ με Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  ο Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω καταγγελιών για απόκρυψη στοιχείων και παραπλάνηση για λογαριασμό της Κίνας.Είχε δώσει διορία 30 ημερών για συγκεκριμένες αλλαγές που εξέπνευσε χωρίς απάντηση. Μέσα στην κρίση οι ΗΠΑ φλέγονται από εκτεταμένα επεισόδια με επίκεντρο την Μινεάπολη εξαιτίας του θανάτου  Φλόιντ από αστυνομική βία. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και κυριολεκτικά έχουν παραδοθεί στην αγριότητα των διαδηλωτών.

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα στις ΗΠΑ στα 1.901.783 μέχρις ώρας και 109.142 οι νεκροί συνολικά.

Τραγικές στιγμές βίωσε η πόλη της  Νέας Υόρκης, που μετρά 204.377 κρούσματα και πάνω από 24.000 νεκρούς. Η εικόνα πλέον στην Νέα Υόρκη  είναι  αισιόδοξη  μιας και υπάρχει σαφής υποχώρηση των περιστατικών νοσηλείας, θανάτων και νέων κρουσμάτων. Σε άρση των περιοριστικών μέτρων προχώρησε σημαντικός αριθμός πολιτειών, εκτός της Νέας Υόρκης που παραμένει σε καραντίνα μέχρι της 6 Ιουνίου. Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο δήλωσε πως επικεντρωνόμαστε πλέον στο άνοιγμα της οικονομίας δίνοντας πράσινο φως για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Ο δήμαρχος Ντε Μπλάσιο ανέφερε ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν σταδιακά τον Ιούνιο.

Πρώτη με 29.968 νεκρούς η πολιτεία της Νέας Υόρκης που καταγράφει 373.040 κρούσματα. Στη λίστα ακολουθεί η  πολιτεία του Νιού Τζέρσεϋ με 161.545 κρούσματα και 11.771 νεκρούς,του Ιλλινόϊς  122.848 κρούσματα και 5.525 νεκρούς και της Μασαχουσέτης  101.163 κρούσματα και 7.065 νεκρούς. Τα κρούσματα στις υπόλοιπες πολιτείες  είναι της Καλιφόρνια  117.493 της Πενσυλβάνια 77.225, του Τέξας 67.354, του Μίσιγκαν 57.731, της Φλόριντα 57.447, του Μέρυλαντ  54.175, της Τζόρτζια 48.207, του Κονέκτικατ 42.979, της Λουιζιάνα 40.746, της Βιρτζίνια 46.239, του Οχάιο 36.350, Ιντιάνα 35.237, της Βόρεια Καρολίνα 30.205, του Κολοράντο 26.774, της Μιννεσότα 25.508 , της Ουάσιγκτον 22.157, του Τεννεσσή 24.342, της Αιόβα 20.019, της Αριζόνα 21.264, του Γουισκόνσιν 18.917, της Αλαμπάμα 18.766, του Μισσισίπη 16.041, του Ρόντ Άιλαντ 15.112, του Μιζούρι 14.015 και της Νεμπράσκα 14.616.

 

 Γαλλία: Αποκλιμακώνεται η κατάσταση, 81 νεκροί

Στη Γαλλία που βίωσε ένα εφιάλτη η κατάσταση βαίνει σε ύφεση  και σχεδιάζεται η επόμενη μέρα με την άρση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Με την άρση μέτρων σε όλη τη μητροπολιτική Γαλλία και η εικόνα δείχνει να αποκλιμακώνεται μιας και τα περιστατικά έχουν σημειώσει κάθετη πτώση. Ακόμη υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στο Παρίσι.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο 81  άτομα πέθαναν και 0 συνολικός αριθμός των νεκρών από τις επιπλοκές του covid-19, ανέβηκε στους 29.021. Τα συνολικά κρούσματα στην Γαλλία έφτασαν στα 189.220.

 

 

Ιταλία: Επιστροφή στην κανονικότητα,ραγδαία μείωση θανάτων και κρουσμάτων

Η Ιταλία πέρασε μια δραματική κατάσταση βιώνοντας μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορίας της. Μια ασύλληπτη εθνική τραγωδία.Όμως τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφεται ραγδαία μείωση των περιστατικών και η επιδημία έχει περάσει σε φάση σταδιακής ύφεσης.Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε με την άρση μέτρων. Καφέ και εστιατόρια, κομμωτήρια, κουρεία, μουσεία και βιβλιοθήκες άνοιξαν, ενώ ξαναρχίζουν και οι λειτουργίες στις εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Πέτρου, με αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας.  Στα εμπορικά καταστήματα, η απόσταση ασφαλείας είναι ένα μέτρο και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών στο εσωτερικό της περιφέρειας στην οποία διαμένουν, ενώ για τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης σε όλη την χώρα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ιταλοί θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 3 Ιουνίου.

Σήμερα ανακοινώθηκαν μόλις 71 νεκροί ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 33.601. Επίσης ανακοινώθηκαν 321 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνοντας το συνολικό αριθμό στα 233.836.

Ο Μέσος Όρος θνητότητας στην Ιταλία έχει εκτοξευτεί στο 14,06%.

Άλλαξε το κλίμα στην Ισπανία, δεύτερη ημέρα χωρίς νεκρό

Μια δύσκολη κατάσταση βίωσε η Ισπανία αλλά από τα τελευταία στοιχεία υπάρχει μια διάχυτη αντίληψη ότι η κορύφωση πέρασε και περνάμε σε φάση εκτόνωσης της πανδημίας. Οι ισπανικές αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών, μετά από διαπιστώσεις για διπλές ή εσφαλμένες εγγραφές. Συγκεκριμένα 1.918 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στην Ισπανία έφτασε τα 27.127 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διαμορφώθηκαν στα 287.012.Σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν ανακοινώθηκε κανένας νεκρός, ενώ καρταγράφηκαν μόλις 294 κρούσματα.

Ο μέσος  όρος θνησιμότητας είναι στο 9,5%

Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, που μέχρι τώρα παρέμεναν σε καραντίνα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ισπανία, από την Δευτέρα θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα μουσεία, τα ξενοδοχεία και τα μπαρ, ακολουθώντας, με διαφορά δύο εβδομάδων, το παράδειγμα των άλλων περιφερειών της χώρας.

Η φονική καταιγίδα του κορονοϊού στην Ιβηρική χερσόνησο χτυπά και την Πορτογαλία, με 1.447 νεκρούς και 33.261 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στον κλοιό της επιδημιολογικής καταιγίδας βρέθηκε η Ελβετία όπου καταγράφει 30.893 κρούσματα και 1.920 νεκρούς , με εμφανή σημάδια ύφεσης αλλά και η Ολλανδία, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 5.977. Δραματικές εικόνες βίωσαν στο Βέλγιο που αναλογικά με τον πληθυσμό της,είναι η πρώτη χώρα σε απώλειες με 9.522 νεκρούς και πάνω από 58.000 κρούσματα και την πανδημία να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Στη Γερμανία όπου είναι η ένατη χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα (184.115), έχουν 8.676 νεκρούς, αλλά θεωρούν πλέον ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο την επιδημία. Σε ύφεση μετά από μια δύσκολη περίοδο έχει περάσει η επιδημία στο Ιράν και καταγράφεται μια σημαντική πτώση στα θανατηφόρα περιστατικά. 70 θάνατοι ανακοινώθηκαν κατά την τελευταία καταγραφή και συνολικά μετράει 8.012 νεκρούς.

 

 

Η ακτινογραφία του COVID-19 σε όλο τον πλανήτη

Μέχρι σήμερα ( νεότερη ενημέρωση)  388.047 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από τις επιπλοκές που δημιουργεί ο covid-19 και  6.574.317  επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, από τον Δεκέμβριο του 2019 που ξεκίνησε η εξάπλωση της επιδημίας με επίκεντρο την επαρχία Χουμπέι, στην Κίνα.

Τα ενεργά κρούσματα είναι 3.013.892 και έχουν αναρρώσει  3.091.141 ασθενείς. Για πρώτη φορά από την αρχή της επιδημιολογικής κρίσης οι αναρρώσεις ασθενών ξεπερνούν τα ενεργά κρούσματα.

 

Τα θανατηφόρα κρούσματα ανά χώρα 

Σε 180 χώρες παγκοσμίως, έχουν σημειωθεί θανατηφόρα κρούσματα, ενώ σε 202 κράτη έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του Covid-19.

Στην πρώτη θέση οι   ΗΠΑ με 109.142 ακολουθούν Ηνωμένο Βασίλειο  39.728, Ιταλία 33.601, Βραζιλία 32.568,  Γαλλία 29.021, Ισπανία 27.127,  Μεξικό 11.729,  Βέλγιο 9.522Γερμανία 8.698,  Ιράν 8.012,  Καναδάς 7.495, Ινδία 6.088,  Ολλανδία 5.977,  Ρωσία 5.215,  Κίνα 4.634, Περού 4.634, Τουρκία 4.609,  Σουηδία 4.542,  Εκουαδόρ 3.486,  Ελβετία 1.920,  Ιρλανδία 1.659, Ινδονησία 1.698, Πακιστάν 1.770,  Πορτογαλία 1.447, Ρουμανία 1.296, Χιλή 1.275Πολωνία 1.115, Φιλιππίνες 974, Ιαπωνία 900,   Αίγυπτος 1.088Κολομβία 1.009, Νότια Αφρική 755,  Ουκρανία 735, Μπαγκλαντές 746, Αυστρία 670, Αλγερία 673, Δανία 576 νεκρούς.
Ουγγαρία 534, Αργεντινή 583, Δομινικανή Δημοκρατία 516,  Σαουδική Αραβία  579, Βολιβία 400,   Τσεχία 321, Φιλανδία 321, Παναμάς 344, Μολδαβία 309, Σουδάν 314, Νιγηρία 315,  Ισραήλ 291, Νότια Κορέα 273, UAE 269, Νορβηγία 237, Σερβία 245, Αφγανιστάν 299, Λευκορωσία 243, Ονδούρα 225,  Κουβέιτ 230, Ιράκ 256Μαρόκο 206,Καμερούν 200, Ελλάδα 179, Βοσνία 157,  Βουλγαρία 146, Σκόπια 145, Αρμενία 170, Μαλαισία 115, Λουξεμβούργο 110, Σλοβενία 109, Αυστραλία 103,  Γουατεμάλα 123, Κροατία 103,  Κούβα 83, Υεμένη 87, Σομαλία 79, Μάλι 78, DRCongo 75, Λιθουανία 71, Κένυα 74, Εσθονία 69, Αζερμπαϊτζάν 68, Ομάν 67, Νίγηρας 64, Τσάντ 66, Ταϊλάνδη 58.

Μπουρκίνα Φάσο 53, Ανδόρα 51, Τυνησία, Ελ Σαλβαδόρ 49, Αϊτή 48, Σιέρα Λεόνε, Τατζικιστάν 47Νικαράγουα  Channels Islands 46, Κατάρ, Σενεγάλη 45, Καζακστάν 44Σαν Μαρίνο 42, Γκάνα 38,  Ακτή Ελεφαντοστού 35, Αλβανία 33, Μαυριτανία 31, Λιβερία, Σλοβακία 28Λίβανος 27, Τζιμπουτί  26,  Λετονία, 24, Σιγκαπούρη, Isl of Man, Γουινέα 23, ΟυρουγουάηΝέα Ζηλανδία 22, Τανζανία, Mayotte 21, Γκαμπόν, Κογκό, Κυργιστάν , Μπαχρέιν  20, Κύπρος  17, Σεν Μάρτιν 15, Αιθιοπία, Μαρτινίκα 14,  Γουαδελούπη , Γεωργία 13, Ουζμπεκιστάν, Τόγκο 12, Μπαχάμες, Παραγουάη, Equ. Γουινέα  11

Βενεζουέλα, Γουϊάνα, Ισλανδία, Κόστα Ρίκα, Μαυρίκιος, Σρι Λάνκα 10, Βερμούδες, Ιορδανία, Μαυροβούνιο, Νεπάλ, Τζαμάικα 9Μάλτα, Νότιο Σουδάν, Τρίνιντατ Τομπάκο 8

Ζάμπια, Μαλβίδες, Ταϊβάν, Sao Tome 7, Μιανμάρ, Συρία  6. Αγκόλα, Λιβύη, Μπαρμπάντος, Cabo Verde, 5.  Γουινέα Μπισάου, Ζιμπάμπουε, Μαλάουϊ, Μονακό, Χόνγκ Κονγκ 4.  Αντίγκουα, Μπενίν, Παλαιστίνη 3.

Αρούμπα,  Μπελίζ, Μπρούνεϊ, Μοζαμβίκη, Νότια Αφρική, Πουέρτο Ρίκο, Ρουάντα, Eswatini, Comoros, από 2 νεκρούς.

Τέλος θανατηφόρο κρούσμα COVID έχει καταγραφεί σε ΓκάμπιαΓουϊάνα, Νησιά Κέϊμαν, Κεντρική Αφρική, Κουρασάο, Λιχνεστάϊν, Μαδαγασκάρη, Μποτσουάνα, Μπουρουντί, Παρθένοι Νήσοι, Σουρινάμ, Montserrat, Western Sahara.

 

Η λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά χώρα

ΗΠΑ (1.901.783),  Βραζιλία  (584,562), Ρωσία (432.277),  Ισπανία (286.718),  Ηνωμένο Βασίλειο (276.332), Ιταλία (233.836), Ινδία (209.611), Γαλλία (189.220), Γερμανία (184.220), Περού (178.9144),  Τουρκία (166.422),  Ιράν (160.696), Χιλή (108.686), Μεξικό (97.326), Καναδάς (93.044), Σαουδική Αραβία (91.182),  Κίνα (83.022)Πακιστάν (85.264), Κατάρ (62.160), Βέλγιο (58.685), Μπαγκλαντές (55.140), Ολλανδία (46.733), Εκουαδόρ (40.966), Λευκορωσία (45.116), Σουηδία (40.803), Σιγκαπούρη (36.405), Νότια Αφρική (37.525), UAE (36.359), Πορτογαλία (33.261), Ελβετία (30.893),Κολομβία (31.833),  Ιρλανδία (25.062), Ινδονησία (28.233)Κουβέιτ (29.359), Αίγυπτος (28.615), Πολωνία (24.545),  Ουκρανία (24.823)Ρουμανία (19.669), Ισραήλ (17.342), Ιαπωνία (16.930), Αυστρία (16.759), Δομινικανή Δημοκρατία (18.040), Φιλιππίνες (19.748), Αργεντινή (19.268), Αφγανιστάν (17.891), Παναμάς (13.837),  Νότια Κορέα (11.590), Δανία (11.771), Σερβία (11.523), Μπαχρέϊν (11.804), Καζακστάν (11.796),  Τσεχία (9.374), Αλγερία (9.394), Νορβηγία (8.467), Ομάν (13.537), Νιγηρία (10.578), Αρμενία (10.524),  Βολιβία (11.638), Μαλαισία (7.970), Μαρόκο (7.910), Μολδαβία (8.360),  Αυστραλία (7.229), Γκάνα (8.070), Φιλανδία (6.911), Καμερούν (6.585), Ιράκ (7.387), Αζερμπαϊτζαν (5.662), Ονδούρα (5.527),  Σουδάν (5.173), Γουατεμάλα (5.586), Λουξεμβούργο (4.019), Ουγγαρία (3.931), Τατζικιστάν (4.191),  Ουζμπεκιστάν (3.718), Γουινέα (3.886), Σενεγάλη (3.932), Τζιμπουτί (3.779), DRCongo (3.495),  Ταϊλάνδη (3.084) Ακτή Ελεφαντοστού (3.110),

Η Ελλάδα με 2.937 κρούσματα βρίσκεται στην 81η θέση.

Γκαμπόν (2.803), Ελ Σαλβαδόρ (2.705), Βουλγαρία (2.560), Βοσνία (2.551), Κροατία (2.246),  Σκόπια (2.492), Αϊτή (2.507), Νεπάλ (2.300), Κούβα (2.107),  Σομαλία (2.089), Κένυα (2.216),  Εσθονία (1.880),  Ισλανδία (1.805),  Mayotte (1.986), Λιθουανία (1.678), Κυργιστάν (1.871), Μαλβίδες (1.841), Σρι Λάνκα (1.717),  Βενεζουέλα (1.662), Σλοβακία (1.520), Νέα Ζηλανδία (1.504),  Σλοβενία (1.475), Αιθιοπία (1.486), Ε.Γουινέα (1.306), Γουινέα Μπισάου (1.339), Λίβανος (1.256),  Μάλι (1.386),  Αλβανία (1.184), Κόστα Ρίκα (1.105), Τυνησία (1.087), Χογκ Κονγκ (1.094), Λετονία (1.079),  Ζάμπια (1.089)Κεντρική Αφρική (1.173), Παραγουάη (1.013), Νότιο Σουδάν (994), Κύπρος (952),  Νίγηρας (958), Μπουρκίνα Φάσο (884), Σιέρα Λεόνε (909), Μαδαγασκάρη (908), Ανδόρα (851),  Ουρουγουάη (826), Τσάντ (820), Γεωργία (800), Νικαράγουα (759), Ιορδανία (757), Μαυριτανία (745),  Σαν Μαρίνο (674), Μάλτα (622), Κονγκό (611), Channel Islands (561), Τανζανία (509),  Τζαμάικα (590), Γαλλική Γουιάνα (533), Ουγκάντα (507),  Sao Tome (484), Παλαιστίνη (451),  Ταιβάν (443), Τόγκο (445), Cabo Verde (477), Ρουάντα (377), Μαλάουι (358),  Υεμένη (354), Isl of Man  (336), Μαυρίκιος (335), Βιετνάμ (327),  Μαυροβούνιο (324), Λιβερία (316),  Eswatini (294), Μοζαμβίκη (307), Μπενίν (244), Μιανμάρ (233),    Ζιμπάμουε (206), Μαρτινίκα (197), Νήσοι Φερόε (187), Γιβραλτάρ (173), Μογγολία (185), Λιβύη (182), Γουαδελούπη (162).

Στην αναλογία θανάτων/διαγνωσμένων κρουσμάτων (θνητότητα), το Βέλγιο (16,2%) έχει το υψηλότερο ποσοστό, ακολουθούν η Γαλλία (15,23%), Ηνωμένο Βασίλειο (14,12%),  Ιταλία (14,26%), Ολλανδία(12,93%),  Ουγγαρία (12.9%), Μεξικό (10,92%), Ισπανία (9,5%), Ινδονησία (6,33%), Βραζιλία(6,31)%, Ιράν (5,65%),  Κίνα (5,58%). Χαμηλότερα ποσοστά  Σαουδική Αραβία (0,6%), Ρωσία (1,18%), Χιλή (1,05%)  Αυστραλία (1,40%) και Ισραήλ(1,63%). Γερμανία στο 4,64% και  Νορβηγία,Τουρκία, Περού επίσης χαμηλά 2,7% , 2,76% και 2,89%  αντίστοιχα. Η Νότια Κορέα έχει 2,28%  και οι ΗΠΑ έχουν ποσοστό 5,74%.

Στην Ελλάδα το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται στο  5,94%.

Σε αναλογία νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις πρώτες θέσεις είναι  Βέλγιο 820 ,Ισπανία 580, Ιταλία 554, Ηνωμένο Βασίλειο 575, Γαλλία 442, Σουηδία 443, Ολλανδία 348, Ιρλανδία 331, ΗΠΑ 320, Ελβετία 222. Με τα χαμηλότερα ποσοστά Κίνα 3, Αυστραλία- Ινδία- Μαλαισία-Μπαγκλαντές- Σιγκαπούρη 4, Νότια Κορέα 5, Αφγανιστάν-Ινδονησία 6, ΠακιστάνΙαπωνία 7, Αίγυπτος –Φιλιππίνες 9, Κατάρ 13, Αργεντινή, Νότια Αφρική 12Σαουδική ΑραβίαΚολομβία 15, Ρωσία 35,

Στην κατάταξη του αριθμού όσων ανάρρωσαν πλήρως, οι ΗΠΑ  646.260, η Γερμανία 166.400,η Ισπανία 196.958, η Ιταλία 160.092,η Βραζιλία 253.570, η Τουρκία 129.921,το Ιράν 123.077, η Ρωσία 195.957, η Κίνα 78.315,η Γαλλία 68.812, η Ινδία 100.285,ο Καναδάς 50.271,το Περού 68.507 ,το Μεξικό 67.491,η Ελβετία 28.300, η Χιλή 44.946,η Ιρλανδία 22.089, η Αυστρία 15.629,το Βέλγιο 15.934,το Ισραήλ 14.915, η Ν. Κορέα 10.363, η Δανία 10.240, η Ιαπωνία 14.502, η Σιγκαπούρη 23.175,η Ρουμανία 13.526, η Αυστραλία 6.582, η Μαλαισία 6.470, η Αίγυπτος 6.447, το Μπαχρέϊν 5.700, η Αργεντινή 5.521,η Ταϊλάνδη 2.966, το Ιράκ 3.275, η Ισλανδία 1.792, το Χονγκ Κονγκ 1.038. Στην Ελλάδα έχουν αναρρώσει πλήρως 1.374 ασθενείς.

Σχετικά Άρθρα

ΥΠΕΞ Ιράν για το πλήγμα στην Ισφαχάν – «Έμοιαζαν με παιχνίδια, όχι με drones»

otavoice

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός λόγω ενεργειακής κρίσης

otavoice

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα- Μέχρι πότε πρέπει να εξοφληθεί

otavoice

Γάζα: Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πέρασαν 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

otavoice

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: 343 εγκρίσεις την πρώτη εβδομάδα

otavoice

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – «Γρίφος» τα επόμενα βήματα

otavoice