Τραμπ: Οριστική διακοπή της συνεργασίας των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Την οριστική διακοπή των σχέσεων των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγέιας ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ και δήλωσε  πως η Ουάσινγκτον θα ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς.

«Έχουμε αναφέρει λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει και συνεργαστήκαμε απευθείας μαζί τους, αλλά αρνήθηκαν να δράσουν. Επειδή δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις ζητούμενες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σήμερα θα τερματίσουμε τη σχέση μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα ανακατευθύνουμε αυτά τα κεφάλαια σε άλλες επείγουσες παγκόσμιες ανάγκες δημόσιας υγείας που αξίζουν. Ο κόσμος χρειάζεται απαντήσεις από την Κίνα σχετικά με τον ιό. Πρέπει να έχουμε διαφάνεια», δήλωσε ο Τραμπ, ανακοινώνοντας τον τερματισμό των σχέσεων των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε επιστολή του προς τον Οργανισμό Υγείας προ ημερών, ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα σταματήσει μόνιμα την αμερικανική χρηματοδότηση, εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις εντός 30 ημερών.

Ο Τραμπ καταλόγισε στον ΠΟΥ βαρύτατες ευθύνες για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού και τον κατηγόρησε ευθέως ότι έπαιξε το παιχνίδι της Κίνας, κρύβοντας στοιχεία για την επικινδυνότητα της πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μετρούν πάνω από 100 χιλιάδες νεκρούς.

Μετά τις απειλές Τραμπ, η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), είχε εκφράσει την ελπίδα το παράρτημα αυτό του ΠΟΥ, αρμόδιο για την αμερικανική ήπειρο, να συνεχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση. Η Καρίσα Ετιέν είχε αναφερθεί τότε στις συνεργασίες στο παρελθόν με την αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός, σημειώνοντας πως οι συνεισφορές των ΗΠΑ αντιστοιχούν σε περίπου 60% του προϋπολογισμού του PAHO.

 
Σχολιάστε