OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Η εξέλιξη του κορονοϊού: 350.141 νεκροί 5.646.290- Επίκεντρο η Λατινική Αμερική

Επιδημιολογική καταιγίδα πλήττει τον πλανήτη από τις αρχές του έτους, με την ανθρωπότητα να βιώνει τραγικές  καταστάσεις. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η παγκόσμια κοινότητα από την φονική εξάπλωση του νέου κορονοϊού Covid-19, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως πανδημία, αλλά δέχεται ισχυρές επικρίσεις από πολλές χώρες για κακούς χειρισμούς και εσφαλμένη πληροφόρηση, όπως και η Κίνα που αποτέλεσε την πηγή της εμφάνισης του ιού. Μάλιστα το φως της δημοσιότητας (Der Spiegel) είδε αναφορά των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών για επικοινωνία Προέδρων Κίνας-ΠΟΥ, όπου ζητήθηκε η μη δημοσιοποίηση στοιχείων και η καθυστέρηση κήρυξης πανδημίας.

Εκατόμβες θυμάτων, χώρες σε καραντίνα ,κλειστά σύνορα και περιορισμοί στις μετακινήσεις. Το παγκόσμιο υγειονομικό σύστημα δοκιμάζεται επί πέντε μήνες.Δραματικές στιγμές έζησαν σε  Ιταλία, Ισπανία,Γαλλία, ενώ στη Βρετανία η κατάσταση παραμένει στο κόκκινο. Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στην Νέα Υόρκη,που παραμένει σε καραντίνα αλλά που όμως δείχνει να μπαίνει σε τροχιά ύφεσης, μιας και υπάρχει μείωση του αριθμού των περιστατικών. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα το επίκεντρο της επιδημίας έχει μετατοπιστεί στη Λατινική Αμερική, όπου καταγράφονται χιλιάδες περιστατικά και σημαντικός αριθμός θυμάτων.Αγώνας δρόμου από την επιστημονική κοινότητα για να βρεθεί το αντίδοτο κατά του φονικού ιού,όμως για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα απαιτηθεί χρόνος για να βγει στην παραγωγή και δεν θα είναι έτοιμο πριν το τέλος της χρονιάς. Μετά το πρώτο ισχυρό κύμα της επιδημιολογικής καταιγίδας και τα πρώτα σημάδια ύφεσης της επιδημιολογικής κρίσης, οι χώρες ετοιμάζονται για την επιστροφή στην κανονικότητα με σταδιακά βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων αλλά θεσπίζοντας αυστηρούς κανόνες υγιεινής.Οι οικονομικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιες και όλες οι χώρες εκτός από τα κοινωνικά μέτρα στήριξης, έχουν προχωρήσει σε γενναία μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Πάνω από 350.000 θύματα και 5,5 εκατομμύρια κρούσματα 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο μέτωπο της πανδημίας  350.141 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από τις επιπλοκές που δημιουργεί ο covid-19 και 5.646.290 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο παγκόσμιος Μέσος Όρος θνητότητας είναι στο 6,23%, ενώ έχουμε 44,8 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού. Εικόνα ύφεσης στην Ευρώπη και μετάθεση του επίκεντρου στην Λατινική Αμερική 

Η πανδημία  σαν επιδημιολογικός Αρμαγεδώνας, χτυπάει κυρίως την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και την Αμερική αλλά εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο και μεγαλύτερη έκταση στον πλανήτη,δείγμα ότι ακόμη  βρίσκεται σε έξαρση, όπου σε 197 χώρες έχουν καταγραφεί πάνω από 5,5 εκατομμύρια κρούσματα.Παρόλο που υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα από την στατιστική ανάλυση των δεδομένων,η καθημερινότητα παραμένει εφιαλτική.

Ανησυχία όμως προκαλεί ότι ο κορονοϊός μιας και έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη και σε χώρες με αδύναμα έως ανύπαρκτα υγειονομικά συστήματα,κοινωνικές ανισότητες  όπως στην Αφρική και στην Νότια Αμερική. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες επιπτώσεις και εξελίξεις.Στη Βραζιλία που είναι πλέον στην δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη βιώνουν ακραίες κατάστασεις  και καταγράφονται 394.507 κρούσματα και 24.593 νεκροί. Επίσης στο Περού 129.751 κρούσματα και 3.788 νεκροί, στο Μεξικό 74.560 κρούσματα  και 8.134 νεκροί, ενώ στο Εκουαδόρ 37.355 κρούσματα και 3.203 νεκροί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτύπησε καμπανάκι και για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων (Ισραήλ,Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ενώ στην Αφρική η πανδημία έχει εισχωρήσει σε ευρεία κλίμακα και καθημερινά η διασπορά της αυξάνεται. Ιλιγγιώδη η αύξηση των κρουσμάτων στη Ρωσία (362.342) που είναι στην δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και περιοχές όπως η Σιβηρία και ο Καύκασος παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση.

Εφιάλτης  πάνω από τη Βρετανία- Δεύτερη χώρα σε νεκρούς, 134 σήμερα και 4.043 κρούσματα 

Παραμένει σε έξαρση στο Ηνωμένο Βασίλειο ο εφιάλτης της επιδημιολογικής καταιγίδας του νέου κορονοϊού και είναι η δεύτερη σε απώλειες χώρα στον κόσμο. Μια παροδική μείωση των περιστατικών ακολούθησε μια μακρά περίοδος  μεγάλου αριθμού θυμάτων και κρουσμάτων με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ακόμη δύσκολη. Συνολικά σήμερα ανακοινώθηκε χαμηλός  αριθμός θανάτων, 134 νεκροί από τις επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ συνεχίστηκε η αύξηση των κρουσμάτων (4.043). Συνολικά ο απολογισμός είναι 37.048 νεκροί και 265.227 κρούσματα.

ΗΠΑ: Πάνω από 1.7 εκατ. κρούσματα και 99 χιλ. νεκροί 

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα στις ΗΠΑ στα 1.725.275 μέχρις ώρας και 100.572 οι νεκροί συνολικά.

Τραγικές στιγμές βιώνει η πόλη της  Νέας Υόρκης, με 198.731 κρούσματα και πάνω από 23.000 νεκρούς. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Νέα Υόρκη τα στοιχεία αφήνουν μια ελπίδα αισιοδοξίας μιας και υπάρχει σαφής υποχώρηση των περιστατικών νοσηλείας, θανάτων και νέων κρουσμάτων. Το τελευταίο 24ωρο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης κατεγράφησαν μόλις 73 νεκροί το χαμηλότερο ποσοστό από την αρχή της κρίσης. Σε άρση των περιοριστικών μέτρων προχώρησε σημαντικός αριθμός πολιτειών, εκτός της Νέας Υόρκης που παραμένει σε καραντίνα μέχρι της 6 Ιουνίου, εκτός από τις βόρειες περιοχές της πολιτείας που ήραν σταδιακά κάποια μέτρα από της 15 Μαίου. Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο δήλωσε πως επικεντρωνόμαστε πλέον στο άνοιγμα της οικονομίας δίνοντας πράσινο φως για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Ο δήμαρχος Ντε Μπλάσιο ανέφερε ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν σταδιακά τον Ιούνιο. Η δήμαρχος της Βοστώνης ανακοίνωσε πως τα καταστήματα θα ανοίξουν από τις αρχές Ιουνίου.

Πρώτη με 29.229 νεκρούς η πολιτεία της Νέας Υόρκης που καταγράφει 362.764 κρούσματα. Στη λίστα ακολουθεί η  πολιτεία του Νιού Τζέρσεϋ με 155.092 κρούσματα και 11.147 νεκρούς,του Ιλλινόϊς  112.017 κρούσματα και 4.885 νεκρούς και της Μασαχουσέτης  93.271 κρούσματα και 6.416 νεκρούς. Τα κρούσματα στις υπόλοιπες πολιτείες  είναι της Καλιφόρνια  96.595, της Πενσυλβάνια 72.332, του Μίσιγκαν 54.881, του Τέξας 56.409, της Φλόριντα 51.746, του Μέρυλαντ  47.152, της Τζόρτζια 43.592, του Κονέκτικατ 40.873, της Λουιζιάνα 36.925, της Βιρτζίνια 35.749, του Οχάιο 31.408, Ιντιάνα 30.901, του Κολοράντο 23.487, της Βόρεια Καρολίνα 22.864, της Ουάσιγκτον 19.265, του Τεννεσσή 19.785, της Μιννεσότα 19.845 , της Αιόβα 16.795, του Ρόντ Άιλαντ 13.952, της Αριζόνα 16.053, του Γουισκόνσιν 14.887, της Αλαμπάμα 13.938, του Μισσισίπη 13.005, του Μιζούρι 11.930 και της Νεμπράσκα 11.662.

 

 Γαλλία: Σε συνεχή πτώση τα περιστατικά  – 65 νεκροί και 358 κρούσματα

Στη Γαλλία που βίωσε ένα εφιάλτη η κατάσταση βαίνει σε ύφεση  και σχεδιάζεται η επόμενη μέρα με την άρση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Μια εβδομάδα διανύουν με την άρση μέτρων σε όλη τη μητροπολιτική Γαλλία και η εικόνα δείχνει να αποκλιμακώνεται μιας και τα περιστατικά έχουν σημειώσει κάθετη πτώση. Ακόμη υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στο Παρίσι.Στις «κόκκινες» περιοχές, όπως είναι το Παρίσι, οι κανόνες θα είναι πιο αυστηροί: τα γυμνάσια θα παραμείνουν κλειστά τον Μάιο και θα υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τέσσερις περιοχές: η πρωτεύουσα, ο βορράς, η ανατολική και η κεντρική Γαλλία έχουν κηρυχθεί «κόκκινες» ζώνες επειδή ο ιός κυκλοφορεί πιο ενεργά σε αυτές και τα νοσοκομεία τους δέχονται μεγαλύτερη πίεση, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο 98 άτομα πέθαναν και 358 νέα κρούσματα καταγράφηκαν.Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις επιπλοκές του covid-19, ανέβηκε στους 28.530. Τα συνολικά κρούσματα στην Γαλλία έφτασαν στα 182.942.

 

 

Ιταλία: Επιστροφή στην κανονικότητα,ραγδαία μείωση θανάτων και κρουσμάτων

Η Ιταλία πέρασε μια δραματική κατάσταση βιώνοντας μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορίας της. Μια ασύλληπτη εθνική τραγωδία.Όμως τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφεται ραγδαία μείωση των περιστατικών και η επιδημία έχει περάσει σε φάση σταδιακής ύφεσης.Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε με την άρση μέτρων. Καφέ και εστιατόρια, κομμωτήρια, κουρεία, μουσεία και βιβλιοθήκες άνοιξαν, ενώ ξαναρχίζουν και οι λειτουργίες στις εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Πέτρου.με αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας.  Στα εμπορικά καταστήματα, η απόσταση ασφαλείας είναι ένα μέτρο και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Από σήμερα επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών στο εσωτερικό της περιφέρειας στην οποία διαμένουν, ενώ για τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης σε όλη την χώρα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ιταλοί θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 3 Ιουνίου.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 78 νεκροί ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 32.955. Επίσης ανακοινώθηκαν μόλις 397 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνοντας το συνολικό αριθμό στα 230.555.

Ο Μέσος Όρος θνητότητας στην Ιταλία έχει εκτοξευτεί στο 14,06%.

Άλλαξε το κλίμα στην Ισπανία, εκτος καραντίνας Μαδρίτη-Βαρκελώνη

Μια δύσκολη κατάσταση βίωσε η Ισπανία αλλά από τα τελευταία στοιχεία υπάρχει μια διάχυτη αντίληψη ότι η κορύφωση πέρασε και περνάμε σε φάση εκτόνωσης της πανδημίας. Οι ισπανικές αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών, μετά από διαπιστώσεις για διπλές ή εσφαλμένες εγγραφές. Συγκεκριμένα 1.918 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στην Ισπανία έφτασε τα 27.117 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διαμορφώθηκαν στα 283.339.Σήμερα ανακοινώθηκαν 280 νεκροί και 859 κρούσματα.

Ο μέσος  όρος θνησιμότητας είναι στο 9,5%

Η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, που μέχρι τώρα παρέμεναν σε καραντίνα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ισπανία, από την Δευτέρα θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα μουσεία, τα ξενοδοχεία και τα μπαρ, ακολουθώντας, με διαφορά δύο εβδομάδων, το παράδειγμα των άλλων περιφερειών της χώρας.

Η φονική καταιγίδα του κορονοϊού στην Ιβηρική χερσόνησο χτυπά και την Πορτογαλία, με 1.342 νεκρούς και 31.007 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στον κλοιό της επιδημιολογικής καταιγίδας βρέθηκε η Ελβετία όπου καταγράφει 30.736 κρούσματα και 1.915 νεκρούς , με εμφανή σημάδια ύφεσης αλλά και η Ολλανδία, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 5.856. Δραματικές εικόνες βίωσαν στο Βέλγιο που αναλογικά με τον πληθυσμό της,είναι η πρώτη χώρα σε απώλειες με 9.334 νεκρούς και πάνω από 57.000 κρούσματα και την πανδημία να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Στη Γερμανία όπου είναι η όγδοη χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα (181.062), έχουν 8.498 νεκρούς, αλλά θεωρούν πλέον ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο την επιδημία. Σε ύφεση μετά από μια δύσκολη περίοδο έχει περάσει η επιδημία στο Ιράν και καταγράφεται μια σημαντική πτώση στα θανατηφόρα περιστατικά. 57 θάνατοι ανακοινώθηκαν κατά την τελευταία καταγραφή και συνολικά μετράει 7.508 νεκρούς.

 

 

Η ακτινογραφία του COVID-19 σε όλο τον πλανήτη

Μέχρι σήμερα ( νεότερη ενημέρωση)  352.287 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από τις επιπλοκές που δημιουργεί ο covid-19 και  5.688.840 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, από τον Δεκέμβριο του 2019 που ξεκίνησε η εξάπλωση της επιδημίας με επίκεντρο την επαρχία Χουμπέι, στην Κίνα.

Τα ενεργά κρούσματα είναι 2.867.746 και έχουν αναρρώσει  2.381.855 ασθενείς.

Τα θανατηφόρα κρούσματα ανά χώρα 

Σε 178 χώρες παγκοσμίως, έχουν σημειωθεί θανατηφόρα κρούσματα, ενώ σε 197 κράτη έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του Covid-19.

Στην πρώτη θέση οι ΗΠΑ με 100.572, ακολουθούν  Ηνωμένο Βασίλειο 37.048, Ιταλία 32.955, Γαλλία 28.432, Ισπανία 27.117, Βραζιλία 24.593, Βέλγιο 9.334,  Γερμανία 8.498, Ιράν 7.508, Μεξικό 8.134,  Καναδάς 6.639, Ολλανδία 5.856, Κίνα 4.634, Τουρκία 4.397, Σουηδία 4.125, Ινδία 4.349, Ρωσία 3.807, Περού 3.788, Εκουαδόρ 3.203,  Ελβετία 1.913, Ιρλανδία 1.606Πορτογαλία 1.342, Ινδονησία 1.418Ρουμανία 1.210, Πακιστάν 1.197, Πολωνία 1.013, Φιλιππίνες 886, Ιαπωνία 820, Αίγυπτος 783Κολομβία 727,  Χιλή 761Αυστρία 643, Αλγερία 609, Ουκρανία 644, Δανία 563 νεκρούς.
Ουγγαρία 499, Μπαγκλαντές 522, Δομινικανή Δημοκρατία 460Αργεντινή 467, Νότια Αφρική 407  Σαουδική Αραβία 411, Τσεχία 317, Φιλανδία 308, Ισραήλ 281Παναμάς 279, Νότια Κορέα 269, UAE 253, Μολδαβία 250, Νορβηγία 235, Σερβία 239, Βολιβία 261, Αφγανιστάν 220, Νιγηρία 221,  Μαρόκο 200, Λευκορωσία 204,Ονδούρα 182, Ελλάδα 173, Ιράκ 163Καμερούν 171, Κουβέιτ 165Βοσνία 146, Σουδάν 170, Βουλγαρία 130, Μαλαισία 115, Σκόπια 113, Λουξεμβούργο 110, Σλοβενία 107, Αυστραλία 102, Κροατία 100, Αρμενία 91, Κούβα 82, Μάλι 67, Εσθονία 65, DRCongo 68, Σομαλία 66,  Λιθουανία 65, Νίγηρας 61, Τσάντ 61, Ταϊλάνδη 57.

Γουατεμάλα 59,  Μπουρκίνα Φάσο 52, ΑνδόραΚένυα 52, Τυνησία 48, Αζερμπαϊτζάν 49,  Τατζικιστάν 46Υεμένη 44, Channels Islands 43, Σαν Μαρίνο, Σιέρα Λεόνε 42,     Ομάν 36,  ΚαζακστάνΣενεγάλη, Ελ Σαλβαδόρ 35, Γκάνα, Αλβανία 32Αϊτή 31, Ακτή Ελεφαντοστού 30, Σλοβακία 28,  Λίβανος 27, Κατάρ, Λιβερία 26Isl of Man, Σιγκαπούρη 23, Λετονία 22, Νέα Ζηλανδία, Τανζανία 21, ΟυρουγουάηMayotte 20, Γουινέα 18, Κύπρος, Νικαράγουα 17, Κυργιστάν, Κογκό 16, Σεν Μάρτιν 15Μαρτινίκα 14, Γουαδελούπη, Μπαχρέιν  13, Γεωργία, Ουζμπεκιστάν, Τόγκο 12,  Γκαμπόν, Μπαχάμες, Παραγουάη, Equ. Γουινέα  11

Βενεζουέλα, Γουϊάνα, Ισλανδία, Κόστα Ρίκα, Μαυρίκιος, Σρι Λάνκα 10, Βερμούδες, Ιορδανία, Μαυροβούνιο, Τζαμάικα, Τζιμπουτί 9, Νότιο Σουδάν, Τρίνιντατ Τομπάκο 8

Ζάμπια, Ταϊβάν, Sao Tome 7, Μάλτα, Μαυριτανία, Μιανμάρ 6. Αιθιοπία, Αγκόλα, Μπαρμπάντος 5.  Γουινέα Μπισάου, Ζιμπάμπουε, Μαλάουϊ, Μαλβίδες, Μονακό, Νεπάλ,  Συρία, Χόνγκ Κονγκ 4.  Αντίγκουα, Μπενίν, Παλαιστίνη 3.

Αρούμπα, Λιβύη, Μπελίζ, Νότια Αφρική, Πουέρτο Ρίκο, Eswatini, Cabo Verde από 2 νεκρούς.

Τέλος θανατηφόρο κρούσμα COVID έχει καταγραφεί σε ΓκάμπιαΓουϊάνα, Μπρούνεϊ, Νησιά Κέϊμαν, Κεντρική Αφρική, Κουρασάο, Λιχνεστάϊν, Μαδαγασκάρη, Μποτσουάνα, Μπουρουντί, Παρθένοι Νήσοι, Σουρινάμ, Comoros, Montserrat.

Η λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά χώρα

ΗΠΑ (1.725.275),  Βραζιλία  (394.507), Ρωσία (362.342), Ισπανία (283.339), Ηνωμένο Βασίλειο (265.227), Ιταλία (230.555),  Γαλλία (182.942),  Γερμανία (181.245), Τουρκία (158.762), Ινδία (151.876), Ιράν (139.511),  Περού (129.751), Καναδάς (86.614), Κίνα (82.992), Σαουδική Αραβία (76.726), Χιλή (73.997), Μεξικό (74.560), Βέλγιο (57.455),  Πακιστάν (57.705)Ολλανδία (45.578), Κατάρ (47.207)Εκουαδόρ (37.335), Λευκορωσία (38.059), Σουηδία (34.440), Ελβετία (30.761), Πορτογαλία (31.007),   Σιγκαπούρη (32.343), Μπαγκλαντές (36.751), UAE (31.086), Ιρλανδία (24.698), Ινδονησία(23.165)Νότια Αφρική (23.615), Πολωνία (21.867),  Ουκρανία (21.584)Κολομβία (21.981), Κουβέιτ (22.575), Ρουμανία (18.283), Ισραήλ (16.743), Ιαπωνία (16.581), Αυστρία (16.539), Αίγυπτος (17.967), Δομινικανή Δημοκρατία (15.073),  Φιλιππίνες (14.669), Αργεντινή (12.628), Νότια Κορέα (11.225), Δανία (11.428),  Σερβία (11.227), Αφγανιστάν (11.831), Παναμάς (9.867),  Μπαχρέϊν (9.223), Νορβηγία (8.349),  Τσεχία (9.004), Καζακστάν (8.869),  Αλγερία (8.503),  Αυστραλία (7.126), Μαλαισία (7.604),  Μαρόκο (7.556),  Νιγηρία (8.068), Μολδαβία (7.147), Ομάν (7.770), Αρμενία (7.113), Φιλανδία (6.599), Γκάνα (6.964), Βολιβία (6.660), Καμερούν (5.044), Ιράκ (4.632), Αζερμπαϊτζαν (4.271)Σουδάν (3.976), Ονδούρα (4.189), Λουξεμβούργο (3.993), Ουγγαρία (3.771), Ταϊλάνδη (3.045), Ουζμπεκιστάν (3.261), Γουινέα (3.275), Γουατεμάλα (3.760), Σενεγάλη (3.161), Τατζικιστάν (3.266).

Η Ελλάδα με 2.892 κρούσματα βρίσκεται στην 78η θέση.

Βουλγαρία (2.443), Βοσνία(2.416), Ακτή Ελεφαντοστού (2.366), Τζιμπουτί (2.468), Κροατία (2.244), Κούβα (1.963),Σκόπια (2.014), Ισλανδία (1.804), DRCongo (2.404), Ελ Σαλβαδόρ (2.042), Εσθονία (1.834),  Σομαλία (1.711), Λιθουανία (1.639), Νέα Ζηλανδία (1.504), Σλοβενία (1.469), Σλοβακία (1.513), Mayotte (1.609), Γκαμπόν (1.567),        Κυργιστάν (1.468), Μαλβίδες (1.371), Κένυα (1.348), Τυνησία (1.051), Χογκ Κονγκ (1.066), Γουινέα Μπισάου (1.178), Λετονία (1.053), Λίβανος (1.140), Σρι Λάνκα (1.278), Βενεβουέλα (1.121), Μάλι (1.077), Αλβανία (1.029), Ε.Γουινέα (1.043), Αϊτή (1.063), Κύπρος (937), Νίγηρας (951), Ζάμπια (920), Κόστα Ρίκα (930)Παραγουάη (862),         Μπουρκίνα Φάσο (832), Ανδόρα (763), Ουρουγουάη (769), Γεωργία (732), Σιέρα Λεόνε (754), Ιορδανία (704), Σαν Μαρίνο (666), Αιθιοπία (701), Μάλτα (611), Τσάντ (675),  Νεπάλ (772) Channel Islands (558), Τανζανία (509), Τζαμάικα (556), Κεντρική Αφρική (652), Μαδαγασκάρη (586), Νότιο Σουδάν (481), Ταιβάν (441)Κονγκό (487),  Παλαιστίνη (426), Τόγκο (381), Cabo Verde (390), Μπενίν (208), Isl of Man (336), Μαυρίκιος (334), Βιετνάμ (327), Μαυροβούνιο (324), Ρουάντα (321), Sao Tome (299),  Νικαράγουα (279), Λιβερία (266), Γαλλική Γουιάνα (279), Eswatini (238), Μαυριτανία (262), Υεμένη (233),  Μιανμάρ (206), Ουγκάντα (222), Μαρτινίκα (197), Νήσοι Φερόε (187), Μοζαμβίκη (213),  Γουαδελούπη (156), Γιβραλτάρ (154).

Στην αναλογία θανάτων/διαγνωσμένων κρουσμάτων (θνητότητα), το Βέλγιο (16,3%) έχει το υψηλότερο ποσοστό, ακολουθούν η Γαλλία (15,53%), Ηνωμένο Βασίλειο (14,31%), Ιταλία (14,26%), Ολλανδία(12,93%),  Ουγγαρία (12.9%), Μεξικό (10,92%), Ισπανία (9,5%), Ινδονησία (6,33%), Βραζιλία(6,31)%, Ιράν (5,65%),  Κίνα (5,58%). Χαμηλότερα ποσοστά  Σαουδική Αραβία (0,53%), Ρωσία (1,02%), Χιλή (1,03%)  Αυστραλία (1,40%) και Ισραήλ(1,63%). Γερμανία στο 4,64% και  Νορβηγία,Τουρκία, Περού επίσης χαμηλά 2,7% , 2,76% και 2,89%  αντίστοιχα. Η Νότια Κορέα έχει 2,28%  και οι ΗΠΑ έχουν ποσοστό 5,9%.

Στην Ελλάδα το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται στο  5,94%.

Σε αναλογία νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις πρώτες θέσεις είναι  Βέλγιο 806 ,Ισπανία 574, Ιταλία 544, Ηνωμένο Βασίλειο 546, Γαλλία 436, Σουηδία 399, Ολλανδία 340, Ιρλανδία 326, ΗΠΑ 302, Ελβετία 220. Με τα χαμηλότερα ποσοστά Ινδία- Μπαγκλαντές- Κίνα 3, Αυστραλία- Μαλαισία-Πακιστάν-Σιγκαπούρη 4,   Αφγανιστάν- Ινδονησία- Κατάρ- Νότια Κορέα 5, Ιαπωνία 6, Νότια Αφρική -Αίγυπτος 7, Φιλιππίνες 8, Αργεντινή 10 Σαουδική Αραβία 11, Κολομβία 14, Ρωσία 24,

Στην κατάταξη του αριθμού όσων ανάρρωσαν πλήρως, οι ΗΠΑ 466.952, η Γερμανία 162.000,η Ισπανία 196.958, η Ιταλία 141.981,η Βραζιλία 153.833, η Τουρκία 120.015,το Ιράν 109.437, η Ρωσία 131.129, η Κίνα 78.258,η Γαλλία 64.617, η Ινδία 63.465,ο Καναδάς 43.985,το Περού 50.949,το Μεξικό 49.890,η Ελβετία 28.000, η Χιλή 29.302 ,η Ιρλανδία 21.060, η Αυστρία 15.037,το Βέλγιο 15.320,το Ισραήλ 13.915, η Ν. Κορέα 10.213, η Δανία 10.044, η Ιαπωνία 13.244, η Σιγκαπούρη 16.444,η Ρουμανία 11.874, η Αυστραλία 6.479, η Μαλαισία 6.041, η Αίγυπτος 4.900, το Μπαχρέϊν 4.916, η Αργεντινή 4.167,η Ταϊλάνδη 2.921, το Ιράκ 2.811, η Ισλανδία 1.791, το Χονγκ Κονγκ 1.030. Στην Ελλάδα έχουν αναρρώσει πλήρως 1.374 ασθενείς.

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice