Ετοιμάζεται τουρκικό γιουρούσι στον Έβρο,με μετανάστες – Μεταφέρονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από την ΕΛΑΣ

Πληροφορίες για επερχόμενο τουρκικό γιουρούσι στη μεθόριο του Έβρου με πολιορκητικό κριό μεταφερόμενους μετανάστες οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση με την απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μεταβούν άμεσα επιπλέον 400 αστυνομικοί από διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή Μελισσοκομείο Φερών ήταν μια ακόμη ισχυρή ένδειξη ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει τα πάντα να ακυρώσει ή να καθυστερήσει την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, που θα «κλειδώσει» την αμυντική θωράκιση των συνόρων. Το κλίμα τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο είναι τεταμένο και καθημερινά καταγράφονται μεμονωμένες προσπάθειες εισόδου μεταναστών υπό την καθοδήγηση των τουρκικών υπηρεσιών. Ορμητήριο είναι οι δυο μεγάλοι καταυλισμοί μεταναστών που έχουν στηθεί στην τουρκική πλευρά σε Κεσσάνη και  Ίψαλα.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες που καταφθάνουν στην ΕΛ.ΑΣ. και τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν εκ νέου την ένταση στον Έβρο , στα πρότυπα της περασμένης κρίσης με την επιχείρηση εισβολής χιλιάδων μεταφερόμενων μεταναστών. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, ότι πρόσφυγες και μετανάστες μπορεί να πάνε ξανά στον Έβρο,δίνοντας έτσι το πράσινο φως για μια νέα επιχείρηση παραβίασης των ελληνικών συνόρων. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως όπως «Γνωρίζεται οι μετανάστες είχαν βρεθεί στον Έβρο, αλλά λόγω της πανδημίας η διαδικασία σταμάτησε. Αλλά όταν τελειώσει η πανδημία –και δεν το λέω αυτό ως απειλή- θα θελήσουν οπωσδήποτε να ξαναπάνε».

Με δεδομένο το κλίμα που διαμορφώνεται η ελληνική πλευρά για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων αποφάσισε εσπευσμένα να ενισχύσει την αμυντική γραμμή του Έβρου με την μεταφορά ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ έχει αυξηθεί στο έπακρο ο βαθμός ετοιμότητας.Ήδη εκδόθηκε η πρώτη διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τη μετακίνηση στον Έβρο συνολικά 125 αστυνομικών που θα συνδράμουν στις περιπολίες στην οριογραμμή, ενώ αναμένεται και δεύτερη διαταγή που θα αφορά σε 280 άντρες των ΜΑΤ που θα πάρουν το δρόμο για τα χερσαία σύνορα. Πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς των ΜΑΤ από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αλλά και δύο διμοιρίες από την Αθήνα, καθώς και από άλλες υπηρεσίες από διάφορες περιοχές. Παράλληλα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη των νέων συνοριακών φυλάκων που έχουν ήδη καταταγεί με τον πρόσφατο διαγωνισμό, αλλά δεν έχουν ακόμα προσληφθεί, καθώς προέκυψε το θέμα του κορονοϊού και όλες οι διαδικασίες «πάγωσαν».

Η Αθήνα γνωρίζει ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να μην κατασκευαστεί ο φράκτης του Έβρου, που θα ακυρώσει τα σχέδια της και θα την στερήσει από ένα διαπραγματευτικό όπλο, το μεταναστευτικό, που το χρησιμοποιεί ως απειλή για τα ευρωπαϊκά κράτη.

Στον Έβρο μεταβαίνει σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Από την Αλεξανδρούπολη που θα είναι ο πρώτος σταθμός του θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Στη συνέχεια, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες. Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η ενημέρωση για την πορεία των ενεργειών που αφορούν στην κατασκευή του νέου φράχτη 26 χιλιομέτρων στον Έβρο  και η επιτάχυνση των διαδικασιών.

 
Σχολιάστε