Διαλύεται η Επιτροπή 2021- Παραιτήθηκε διακεκριμένη Ιστορικός λόγω των συνεχών παλινωδιών

Τριγμοί στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» μετά τις αλλεπάλληλες προσβλητικές αναφορές σε προσωπικότητες της Ελληνικής Ιστορίας αλλά και στο ουδέτερο στίγμα που επέλεξε εξαρχής να εκπέμψει.  Σε παραίτηση οδηγήθηκε εκδηλώνοντας την πλήρη αντίθεση της, η διακεκριμένη Ιστορικός Μαρία Ευθυμίου από την Επιτροπή 2021 της Γιάννας Αγγελοπούλου,όπως αναφέρει σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της εφημερίδας «Εστία».

Η διακεκριμένη ιστορικός  αποχώρησε από την επιτροπή μέσω ευγενικής επιστολής της προς την κα Αγγελοπούλου, αμέσως μετά τις αμφιλεγόμενες αναρτήσεις του Αριστείδη Χατζή για τον Ιωάννη Καποδίστρια που ξεσήκωσαν σάλο.

Η παραίτηση της κας Ευθυμίου είναι προγενέστερη των  χθεσινών αντιδράσεων που προκάλεσε νεώτερο κείμενο του κ. Αριστείδη Χατζή για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη -που κρίθηκε από αρκετούς ως προσβλητικό για τον Ήρωα της Επανάστασης. με αποτέλεσμα η επιτροπή να το αποσύρει άρον – άρον.

Έχει τεράστιο συμβολισμό η συγκεκριμένη παραίτηση μιας και η Μαρία Ευθυμίου είναι ένα πρόσωπο υψηλού κύρους και είχε ακουστεί μεταξύ εκείνων των προσωπικοτήτων που σκεφτόταν προ μηνών ο πρωθυπουργός ως πιθανούς υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την «Εστία»  αναφέρονται σαν βασικοί λόγοι που ώθησαν την κα Ευθυμίου στην απόφασή της αυτή,  η τάση ουδετεροπατρίας που διακατέχει τον εορτασμό -δεν νοείται να εορτάζεται η γέννηση ενός Έθνους χωρίς να υπάρχει η σημαία στο επίσημο έμβλημά του- και ο αποχρωματισμός της Ελληνικής Ιστορίας που επέλεξε η Επιτροπή.

Η κα Ευθυμίου το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 είχε διαμαρτυρηθεί μαζί με άλλους καθηγητές και φοιτητές της φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ για την κατάληψη της σχολής και τη διακοπή των μαθημάτων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Ιανουάριο του 2018, ανέπτυξε τους προβληματισμούς της για το μέλλον τη χώρας και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, ενώ υποστήριξε πως τα ελληνικά πανεπιστήμια, εδώ και δεκαετίες, έχουν μεταβληθεί σε χώρους ανομίας και βαρβαρότητας, με αποτέλεσμα να απειληθεί από αναρχική ομάδα η οποία απείλησε την κα Ευθυμίου ότι «θα τους βρει απέναντί της» καταλογίζοντάς της ιδεολογική μεροληψία.

Η ίδια με περισσό θάρρος απάντησε πως δεν την φοβίζουν οι απειλές συνεχίζοντας κανονικά το έργο και τις διδασκαλίες της.

Η παραίτηση Ευθυμίου είναι η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την επιτροπή Αγγελοπούλου, που έχει μεταβληθεί σε βαρίδι για την κυβέρνηση μιας και οι επιλογές της έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από το σύνολο της κοινωνίας. Δεν θα θεωρηθεί έκπληξη να δούμε να γίνονται ανατροπές έστω και καθυστερημένα μιας και όπως φαίνεται ο εορτασμός οδηγείτε σε φιάσκο αφού δεν έχει την αποδοχή από τις ευρύτατες κοινωνικές μάζες αλλά και από διακεκριμένα μέλη του Ελληνισμού.

Πηγή Εστία
Σχολιάστε