Κορονοϊός: 86 νεκροί και 71 νέα κρούσματα στην Ελλάδα-Συνολικά 1.955 κρούσματα

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας καθηγητή λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα, 3 ακόμη ασθενείς έχασαν την ζωή τους από τις επιπλοκές της επιδημίας του κορονοϊού και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην χώρα μας ανέρχεται στους 86.

Τα θύματα είναι 63 άνδρες και 23 γυναίκες , είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη και σε ποσοστό 86% είχαν υποκείμενα νοσήματα ή ηλικία άνω των 70 ετών .

Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας, ανιχνεύθηκαν 71 νέα κρούσματα  και ο συνολικός αριθμός από την αρχή εκδήλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, ανέρχεται στα 1.995. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων παραμένει να είναι από άνδρες (57%) και γεωγραφικά από την Αττική.
Τα κρούσματα ηλικιακά έχουν την ακόλουθη διαστρωμάτωση,  σε άτομα από 0-17 κατά 3%, από 18-39 κατά 30%, από 40-64 κατά 45% και από 65 ετών και άνω κατά 21%.

71 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ΜΕΘ.  Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη  και στην πλειοψηφία τους κατά 77 % έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι άνω των 70 ετών. 16  ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.

Από τα 1.955 κρουσμάτων, οι 518 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ ακόμη 734 συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

269 πολίτες ανάρρωσαν πλήρως και έχουν πάρει εξιτήριο. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 33.634  διαγνωστικά τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας  αναφορικά με τις μάσκες, είπε πως στην παρούσα φάση δεν συστήνει η γενικευμένη χρήση τους καθώς επίσης ότι τα γάντια μιας χρήσης δεν είναι πανάκεια και μας δίνουν μια λανθασμένη σιγουριά προστασίας. Μας καθησυχάζουν χωρίς να μας προστατεύουν 100% όπως μπορεί να νομίζουμε .Το βασικό μέσο προστασίας είναι να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό τακτικά ή με αντισηπτικά, μετά από κάθε εξωτερική δραστηριότητα μας ( πχ σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς).

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς  τόνισε πως «oι ναοί μας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς, θα λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό (ένας ιερέας, ένας ψάλτης, ένας νεωκόρος)» και κάλεσε τον κόσμο να τηρήσει τις προτροπές της Ιερά Συνόδου.

«Η ατομική προσευχή δεν συμπεριλαμβάνεται στους κατ’εξαίρεση λόγους μετακίνησης. Ας προσευχηθούμε από το σπίτι, με τις εικόνες που έχει ο καθένας μας» είπε ο υφυπουργός.
Σχολιάστε