OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Η εξάπλωση του κορονοϊού: Νεότερη Ενημέρωση 23.721 νεκροί και 526.006 κρούσματα

Σε πλήρη έξαρση η πανδημία του κορονοϊού με την ανθρωπότητα να βιώνει τραγικές  καταστάσεις . Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί  ο πλανήτης  από την φονική επιδημία του νέου κορονοϊού Covid-19, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως πανδημία.

Εκατόμβες θυμάτων, χώρες σε καραντίνα ,κλειστά σύνορα και περιορισμοί στις μετακινήσεις. Το παγκόσμιο υγειονομικό σύστημα δοκιμάζεται.Αγώνας δρόμου από την επιστημονική κοινότητα να κατασκευαστεί το εμβόλιο κατά του φονικού ιού και θετικά νέα από την κλινική χρήση χλωροκίνης σε Κίνα και Γαλλία.Όμως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δείχνει ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να βγει στην παραγωγή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο μέτωπο της πανδημίας  23.956  άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από τις επιπλοκές που δημιουργεί ο covid-19 και 528.658 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο παγκόσμιος Μέσος Όρος θνησιμότητας είναι στο 4,43%.

 

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η πανδημία χτυπάει κυρίως την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και την Αμερική αλλά εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο και μεγαλύτερη έκταση στον πλανήτη, όπου πάνω από 190 χώρες καταγράφουν κρούσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον η ευρωπαϊκή ήπειρος μετράει περισσότερα θύματα από την Ασία, από όπου ξεκίνησε η πανδημία αλλά είναι και πληθυσμιακά πολύ  μεγαλύτερη.

Ανησυχία όμως προκαλεί ότι ο κορονοϊός πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη και σε χώρες με αδύναμα έως ανύπαρκτα υγειονομικά συστήματα, όπως στην Αφρική και στην Νότια Αμερική. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες επιπτώσεις και εξελίξεις. Ήδη στην Βραζιλία καταγράφονται 2.915 κρούσματα και 77 νεκροί, ενώ στο Εκουαδόρ 1.382  κρούσματα και 34 νεκροί.

Η Ε.Ε. σε μια ύστατη προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας έκλεισε για 30 ημέρες  τα ευρωπαϊκά σύνορα και ανακοίνωσε την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωπαϊκή ζώνη.

Πρόεδρο εν καιρώ πολέμου, χαρακτήρισε τον εαυτό του ο Ντόναλντ Τράμπ και οι ΗΠΑ κινητοποίησαν μέχρι και πλωτά νοσοκομεία του Πολεμικού Ναυτικού στη Νέα Υόρκη, για να καλύψουν τις ανάγκες σε κλίνες.  Η Καλιφόρνια , μια πολιτεία  40 εκατομμυρίων κατοίκων τέθηκε από τον κυβερνήτη της Γκάβιν Νιούσομ σε καραντίνα για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, που σημειώνει τα περισσότερα κρούσματα , αλλά και σε πολλές ακόμη πολιτείες των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε σε περιοριστικά μέτρα αναστέλλοντας την λειτουργία επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα δήλωσε πως θα ενεργοποιηθεί η εθνοφρουρά στις πολιτείες της Καλιφόρνιας και Νέας Υόρκης για να βοηθήσουν την προσπάθεια των αρχών.Η General Motors ανακοίνωσε ότι ξεκινάει την παραγωγή μηχανημάτων υποστήριξης της αναπνοής για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών.

Τελειώνουν τα αποθέματα των υλικών στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος Ντε Μπλάσιο. Δόθηκε η άδεια χορήγησης του φαρμάκου χλωροκίνης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε  ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη μετράνε 422 νεκρούς και τα κρούσματα καθημερινά αυξάνονται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση “οι πολίτες της Βρετανίας δεν θα επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για “περιορισμένους λόγους”, όπως είναι για αγορά βασικών ειδών, άσκηση, ιατρικούς λόγους και προκειμένου να μεταβαίνουν στη δουλειά τους, όταν αυτό είναι αναγκαίο”.

 

Τις Ένοπλες Δυνάμεις επιστρατεύει ο Εμανουέλ Μακρόν για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της επιδημίας και να καλύψει ανάγκες του κρατικού συστήματος υγείας. Είμαστε σε πόλεμο, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Στη Γαλλία η κατάσταση τείνει να γίνει πολύ δύσκολη και να ακολουθήσει την πορεία σε Ιταλία και Ισπανία. Το σύστημα υγείας ανταποκρίνεται με μεγάλη δυσκολία όπως περιγράφουν ιατροί από γαλλικά νοσοκομεία.

 

 

Εθνική τραγωδία στην Ιταλία εκατόμβη νεκρών

Η Ιταλία βρίσκεται σε δραματική κατάσταση βιώνοντας μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορίας της. Μια ασύλληπτη εθνική τραγωδία.

Η χώρα θυμίζει σαν να βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη,πόλεις φαντάσματα,το υγειονομικό σύστημα υπό κατάρρευση, με το στρατό να έχει κινητοποιηθεί και οι εικόνες από πόλεις όπως το Μπέργκαμο, από στρατιωτικά οχήματα να συλλέγουν νεκρούς , συγκλονίζουν.Οι μαρτυρίες γιατρών που δηλώνουν είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αποφασίσουμε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, κόβουν την ανάσα.

Σήμερα  ανακοινώθηκαν ακόμη 712 νεκροί ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 8.215.  Επίσης ανακοινώθηκαν 6.203 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνοντας το συνολικό αριθμό στα 80.589.

Ο Μέσος Όρος θνησιμότητας στην Ιταλία έχει εκτοξευτεί στο 10,08%.

Σαρώνει την Ισπανία η πανδημία – Στους 4.145 οι νεκροί

Δύσκολη η κατάσταση στην Ισπανία , Συνεχίζει να καλπάζει με αυξητικές τάσεις. Ανακοινώθηκαν ΣΉΜΕΡΑ 498  επιπλέον θάνατοι και  6.682 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στην Ισπανία έφτασε τα 4.145 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 56.197.Ο μέσος  όρος θνησιμότητας έχει ανέβει στο 7,37%

Οι εικόνες από ασθενείς με αναπνευστήρες να είναι ξαπλωμένοι στους διαδρόμους νοσοκομείων δείχνουν μια χώρα σε κρίση και ένα υγειονομικό σύστημα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στην πληθώρα των ασθενών.

Η φονική καταιγίδα του κορονοϊού στην Ιβηρική χερσόνησο χτυπά και την Πορτογαλία, με 60 νεκρούς και 3.544 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Έκρηξη κρουσμάτων 14.763 σε μιά μέρα, πρώτες στον κόσμο οι  ΗΠΑ

Έκρηξη κρουσμάτων και στις ΗΠΑ, με νέα 14.763 τις τελευταίες ώρες και 1.195 οι νεκροί συνολικά. 385 οι νεκροί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης που καταγράφει πάνω από 37.000 κρούσματα. 

Ραγδαία αύξηση της  επιδημίας σε Γαλλία (+3.922 κρούσματα) -1.696 νεκροί , και στη  Γερμανία (+6.323  κρούσματα) . Έκρηξη κρουσμάτων καταγράφετε τις τελευταίες ημέρες  και στην Ελβετία όπου και χθες  ανιχνεύθηκαν 1.020 νέα κρούσματα και σήμερα 815( μέχρις ώρα) , ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 11.712. Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η πανδημία και στην Ολλανδία, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 434. Αυξητική τάση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι νεκροί ανήλθαν στους 578 αλλά και στο Βέλγιο με 220 νεκρούς.

Καλπάζει ο κορονοϊός και στο Ιράν, 157 θάνατοι ανακοινώθηκαν κατά την τελευταία καταγραφή και συνολικά μετράει 2.234 νεκρούς.

 

Νέοι φόβοι από  βαριά συμπτώματα σε νεότερες ηλικιακές ομάδες ενισχύουν νέα αυστηρότερα  περιοριστικά μέτρα.

Ύφεση συνεχίζει να παρατηρείται στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας , από όπου και ξεκίνησε η επιδημία του Covid-19.Ελάχιστα έως μηδενικά τα κρούσματα στην ηπειρωτική χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Σήμερα ανακοινώθηκαν 67 νέα κρούσματα από τα οποία η πλειοψηφία  ήταν από άτομα που εισήλθαν στη χώρα από το εξωτερικό και 6  θάνατοι.

Η επαρχία Χουμπέι στην Κίνα που ήταν  το επίκεντρο της επιδημίας του Covid-19  ανακοίνωσε την άρση περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών από σήμερα 25 Μαρτίου , ενώ η πολύπαθη πόλη Wuhan ανακοινώθηκε ότι θα άρει τα μέτρα στις 8 Απριλίου.

Ένα χωριό του αυστριακού Τιρόλου ήταν πιθανόν το “εκκολαπτήριο” που σκόρπισε τον κορονοϊό στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Το χωριό Ischgl (Ισγκλ), το επονομαζόμενο “η Ίμπιζα των Άλπεων”, είναι δημοφιλής προορισμός των σκιέρ. Σήμερα, πλέον, οι Αρχές θεωρούν ότι από εκεί ξεκίνησε, στο τέλος του Φεβρουαρίου, η διασπορά της επιδημίας COVID-19 στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η ακτινογραφία του COVID-19 σε όλο τον πλανήτη

Μέχρι σήμερα ( νεότερη ενημέρωση) 23.956 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από τις επιπλοκές που δημιουργεί ο covid-19 και 528.658 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, από τον Δεκέμβριο του 2019 που ξεκίνησε η εξάπλωση της επιδημίας με επίκεντρο την επαρχία Χουμπέι, στην Κίνα.

Τα ενεργά κρούσματα είναι 378.949 και έχουν αναρρώσει  123.337 ασθενείς.

Τα θανατηφόρα κρούσματα ανά χώρα 

Σε 108 χώρες παγκοσμίως, έχουν σημειωθεί θανατηφόρα κρούσματα, ενώ σε 197 τουλάχιστον κράτη έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του Covid-19.

3.287 νεκροί έχουν καταγραφεί στην Κίνα , τα 3.140 στην επαρχία Χουμπέι, που υπήρξε το επίκεντρο της εμφάνισης του ιού, αλλά πλέον δείχνει να έχει φρενάρει την πανδημία.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Ιταλία με 8.215 νεκρούς και 80.539 επιβεβαιωμένα κρούσματα και στο Ιράν με 2.234  θύματα να  είναι οι χώρες  μαζί με την Κίνα,με τις μεγαλύτερες απώλειες.  Στη θανατηφόρα λίστα είναι η Ισπανία με 4.145 νεκρούς, η Γαλλία 1.696, οι ΗΠΑ 1.195, το Ηνωμένο Βασίλειο 578, η Ολλανδία 434, η Γερμανία 239,το Βέλγιο 220, η Ελβετία 191  και η Νότια Κορέα με 131 νεκρούς. Στην Ινδονησία 78, Τουρκία 75,  Σουηδία 77, Βραζιλία 77, Πορτογαλία 60Αυστρία 49,  Ιαπωνία 47,   Φιλιππίνες 45,    Δανία 41, Καναδάς 39, Ιράκ 36, Εκουαδόρ 34, Ελλάδα 26,,Αλγερία 25,Αίγυπτος 24, Μαλαισία 23,Ρουμανία 22,Σαν Μαρίνο 21.

Σε Ιρλανδία, 19, Ινδία, Πολωνία 16,Νορβηγία 14Αυστραλία 13, Δομινικανή Δημοκρατία ,Μαρόκο, Ουγγαρία 10,Λουξεμβούργο, Πακιστάν,Περού 9, Αργεντινή,  Ισραήλ, Παναμά 8, Σερβία 7, Αλβανία,   Λίβανο,  Μεξικό,Σλοβενία, Τσεχία 6, Αργεντινή,Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν,Ουκρανία,   Τυνησία, Φιλανδία  5  νεκροί.  Σε  Αφγανιστάν, Γκάνα, Κολομβία, Λιθουανία,Μπαχρέιν, Μπουρκίνα Φάσο,   Ταϊλάνδη,Χιλή και Χόνγκ Κονγκ από 4 νεκροί.  Αζερμπαϊτζάν, Ανδόρα, Βουλγαρία,  Καζακστάν,  Κύπρος,  Παραγουάη, Ρωσία,    Σαουδική Αραβία, Σκόπια, DRCongo  από 3.

Βοσνία Ερζεγοβίνη,  Ισλανδία, Κροατία,Κόστα Ρίκα, Πουέρτο Ρίκο,Σιγκαπούρη,Ταϊβάν, UAE  από 2 νεκρούς.

Τέλος θανατηφόρο κρούσμα έχει καταγραφεί σε ΑρμενίαΓκαμπόν, Γκουάμ, Γουατεμάλα, Γουϊάνα, Εσθονία, Ζάμπια, Ζιμπάμουε, Καζακστάν,Κένυα, Μαρτινίκα, Μαυρίκιος, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Νησιά Κέϊμαν, Κουρασάο, Νίγηρας, Νιγηρία,Ονδούρα, Παλαιστίνη,Σλοβακία,  Σουδάν, Τζαμάϊκα, Cabo Verde, Channels Islands.

Η λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά χώρα 

Στις πρώτες θέσεις  των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του covid-19, βρίσκονται οι ΗΠΑ (82.974),  η Κίνα (81,285), η Ιταλία (80.539), η Ισπανία (56.197), η Γερμανία (43.646),το Ιράν (29.406), η Γαλλία (29.155), η Νότια Κορέα (9.241),η Ελβετία(11.712),το Ηνωμένο Βασίλειο (11.658),η Ολλανδία (7.431), η Αυστρία   (6.703), το Βέλγιο( 6.235), ο Καναδάς (3.910), η Τουρκία (3.629),  η Πορτογαλία (3.544) , η Νορβηγία (3.346),  η Αυστραλία (2.985),Σουηδία (2.840),  Βραζιλία (2.915),το Ισραήλ (2.693),η Μαλαισία (2.031), η Δανία (1.877),η Τσεχία (1.925),η Ιαπωνία (1.399),Ιρλανδία (1.819),το Λουξεμβούργο (1.453),   Εκουαδόρ (1.382), Χιλή (1.306), Πακιστάν (1.179), Πολωνία (1.221), Ταϊλάνδη (1.045), Ρουμανία (1.029),   Σαουδκή Αραβία (927),Φιλανδία (958),  Ινδονησία (893), Ρωσία(840).  Η Ελλάδα με 892 κρούσματα βρίσκεται στην 37η θέση.

Ακολουθούν Ισλανδία (737), Ινδία (722), Νότια Αφρική (709), , Φιλιππίνες (707), Σιγκαπούρη (683) Κατάρ (549)Σλοβενία (562), Περού (580),,Εσθονία (538),  Αργεντινή(502),  Παναμάς (443), Αίγυπτος (495),  Κροατία (495), Κολομβία(491)  Δομινικανή Δημοκρατία(488), Μεξικό (475)Μπαχρέϊν (458),  Χογκ Κονγκ (453),  Σερβία (457),Ιράκ (382),Λίβανος (368),UAE (333),  Αλγερία (367),   Αρμενία (290),   Βουλγαρία (264), Ταιβάν (252), Λιθουανία (290),  Μαρόκο (275)  Λετονία(244),   Ουγγαρία(261),Νέα Ζηλανδία (283),Σλοβακία(226), Κουβέιτ (208),Ανδόρα(224), Σαν Μαρίνο (208),  Κόστα Ρίκα (231),   Σκόπια (201), Τυνησία(200),  Ιορδανία (212), Ουκρανία(196), Βοσνία (189),Ουρουγουάη (189)  Μολδαβία (177),Αλβανία (174),  Βιετνάμ (153), Μπουρκίνα Φάσο(152), Κύπρος (146).

Στην  αναλογία θανάτων/διαγνωσμένων κρουσμάτων (θνητότητα), η Ιταλία έχει το υψηλότερο ποσοστό (10,08%) και ακολουθούν Ιρακ (8,38%), Ιράν (7,68%) ,Ινδονησία (7,346%),  Ισπανία (7,37%), Ηνωμένο Βασίλειο (5.26%), Ολλανδία(5,55%), Κίνα (4,03%) . Το χαμηλότερο ποσοστό το έχει η Τσεχία (0,36%) ενώ η Νότια Κορέα έχει μόνο 1,23% και η Γερμανία , Νορβηγία και η Αυστρία ακόμη χαμηλότερα στο 0,52%, 0,46% και ο,53%  αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ έχουν ποσοστό 1,37% και η Γαλλία 5,27%. Στην Ελλάδα το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται στο 2,67%.

Στην κατάταξη του αριθμού όσων ανάρρωσαν πλήρως, η Κίνα έχει αναφέρει 74.051 ασθενείς, το Ιράν 10.457, η Ιταλία 10.361, η Ν. Κορέα 4.144,  η Ισπανία 7.015, η Γερμανία 5.673, η Γαλλία 4.948, οι ΗΠΑ 1864, το  Βέλγιο 675,  η Ιαπωνία 359,το Μπαχρέϊν 204, η Μαλαισία 215,ο Καναδάς 185,  η  Ελβετία 131, η Σιγκαπούρη 172,το Χονγκ Κονγκ 110,το Ηνωμένο Βασίλειο 135,η Αυστραλία 170, η Αυστρία 112, η Αίγυπτος 95, η Ρουμανία 94, το Ιράκ 105, Αλγερία 65,  η Ταϊλάνδη 88, Ισραήλ 58, Αργεντινή 52, Ισλανδία 68, UAE 52.  Στην Ελλάδα έχουν αναρρώσει πλήρως 42 ασθενείς.

Σχετικά Άρθρα

Υποχωρεί η αφρικανική σκόνη: Tι εντόπισαν οι επιστήμονες

otavoice

Συνελήφθη ο Κ. Φλώρος για τον ξυλοδαρμό Γραμμένου – To πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή

otavoice

Αρχίζει αύριο 25/4 το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

otavoice

Ερυθρός Σταυρός: Ανέφικτη η εκκένωση της Ράφα υπό τις παρούσες συνθήκες

otavoice

ΗΠΑ: Η Γερουσία αναγκάζει το TikTok να κόψει τους δεσμούς του με την Κίνα

otavoice

24 Απριλίου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων (video)

otavoice