OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Απεβίωσε ο Μανώλης Γλέζος

Απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών το σύμβολο της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος

Εμβληματική μορφή της αριστεράς με έντονα πατριωτικά πιστεύω, είχε συγκρουστεί με την κυβέρνηση Τσίπρα για την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών.

Γεννήθηκε στις  9 Σεπτεμβρίου του 1922 στο χωριό Απείρανθος Νάξου, γιος της Μάχης Ναυπλιώτου (1894-1967) και του Νίκου Γλέζου (1892-1924).

Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε  πολιτικός της Αριστεράς, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μαζί με τον Λάκη Σάντα πρωταγωνίστησαν σε μια εμβληματική αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ο Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και μετέπειτα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), Bουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Ερωτηθής για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Μανώλης Γλέζος είχε αναφέρει: «Ο αδερφός της μάνας μου ήταν Μακεδονομάχος και μάλιστα είχε τραυματιστεί στον αγώνα του για τη Μακεδονία. Τα Σκόπια μπορούσαν να ζητήσουν να ονομαστούν Ελλάδα. Πού στηρίζονται όμως; Δεν υπάρχει καμία ιστορική συνέχεια με τους κατοίκους της περιοχής αυτής».

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τη ΓΓ του ΚΚ Καναδά Liz Rowley

otavoice

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η χώρα -Απόκοσμες εικόνες

otavoice

Αργεντινή: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά πολιτικής λιτότητας και υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου

otavoice

Το Κογκρέσο ενέκρινε την βοήθεια στην Ουκρανία- Μπάιντεν: Άμεση αποστολή όπλων

otavoice

Πέπλο αφρικανικής σκόνης «πνίγει» τη χώρα

otavoice

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα -Ανελέητο σφυροκόπημα

otavoice