Να μοιραστούμε το Αιγαίο ζητά ο Τσαβούσογλου, εν μέσω νέου μπαράζ παραβιάσεων

Αμείωτες οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, συντηρούν το πολεμικό κλίμα με παραβιάσεις του FIR Αθηνών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στις 10:04, 10:05, 10:07, 10:08 και 10:13 ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 έκανε υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς, τους Λειψούς, ξανά τους Αρκιούς και την Κίναρο.

Οι υπερπτήσεις έγιναν στα 24.000, 28.000, 28.000, 14.000 και 25.000 πόδια αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα με νέες προκλητικές δηλώσεις από την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου αναφέρει ότι  η χώρα του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα αρκεί να συμβιβαστεί στη μοιρασιά στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ρητορική Τσαβούσογλου και η ταύτιση της με φωνές στην Αθήνα, περί τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TRT Haber ότι «εμείς λέμε στoυς Έλληνες προσωπικά, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά, εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ».

Εντύπωση προκαλεί ότι η ρητορική Τσαβούσογλου συμπλέει με δηλώσεις μέρους Ελλήνων πολιτικών που αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και θα πρέπει να υπάρξει κλίμα συνεννοήσεως με την ελληνική πλευρά να αναζητά να καθίσει στο τραπέζι , της Χάγης. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι στήνεται σκηνικό έντασης με απώτερο στόχο να επικρατήσουν φωνές ειρήνης και συνεργασίας έτσι ώστε να οδηγηθεί η Αθήνα σε συμβιβασμό και υποχώρηση από τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Για τις επαφές που είχε ο Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμη ότι «στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος μας ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη και στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι Υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της “Τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Ελλάδα μαζί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποιες φορές με την Αίγυπτο κάποιες φορές με το Ισραήλ να απομονώσει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική ᾽᾽ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου᾽᾽. Δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας. Δεν μιλάω μόνο για την περίοδο Μητσοτάκη, αλλά κυρίως την προηγούμενη περίοδο. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «υπήρξαν βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά ( ;;;; μάλλον τρολάρει ).  Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε συμβιβαστικός και μετριοπαθέστερος για την Ιντλίμπ μετά την τουρκορωσική διπλωματική όξυνση.

«Θα εντείνουμε τις συνομιλίες με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ τις επόμενες ημέρες» τόνισε ο Τούρκος υπουργός. «Υπάρχει κάποια προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στις συνομιλίες, αλλά όχι σε επιθυμητό επίπεδο ακόμη» πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Για τη Λιβύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το διεθνές σύστημα απέτυχε να αναλάβει κοινή δράση για να σταματήσει τη σύγκρουση.

 
Σχολιάστε