Σεργκέι Λαβρόφ: «Έτοιμα τα τελικά κείμενα του Βερολίνου … τεταμένη η κατάσταση»

Είναι έτοιμα , τα σχέδια των τελικών κειμένων της διεθνούς  Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, σχολίασε  ο Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά παρουσιάστηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία μιας κια όπως είπε η κατάσταση είναι  τεταμένη μεταξύ Χαφτάρ- Σάρατζ.

«Τα τελικά κείμενα είναι τώρα, κατά την γνώμη μου, σχεδόν εγκεκριμένα… Σέβονται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

Παρότι δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο των κειμένων αυτών, εξέφρασε τη λύπη του που οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές αρνούνται να συναντηθούν, παρά την τήρηση από τις 12 Ιανουαρίου της εκεχειρίας, η οποία ενορχηστρώθηκε από τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Όπως επιβεβαίωσε ο Λαβρόφ, η σχέση ανάμεσα στους δύο βασικούς εμπολέμους, του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ αλ-Σάρατζ και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, παραμένει «τεταμένη».

«Αρνούνται ακόμη και να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό τώρα είναι, μετά την διάσκεψη του Βερολίνου, …οι λιβυκές πλευρές να μην επαναλάβουν τα σφάλματα του παρελθόντος θέτοντας νέους όρους και εκτοξεύοντας η μία στην άλλη κατηγορίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχολιάστε