Σε νευρική κρίση η Άγκυρα από το ανακοινωθέν της πενταμερούς- Τι ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ

Σε νευρική κρίση βρίσκεται η Άγκυρα , από το κοινό μέτωπο των Πέντε, αισθανόμενη ότι δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα και  την διεθνή απομόνωση της. Στο κοινό ανακοινωθέν της πενταμερούς που εκδόθηκε, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι δύο «συμφωνίες» μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης υπονομεύουν περαιτέρω την περιφερειακή σταθερότητα και θεωρούνται αμφότερα άκυρα και κενά περιεχομένου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών,που απαντά στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ιταλίας , ισχυρίζεται ότι αυτό βασίζεται σε εξωπραγματικά επιχειρήματα.

«Τα μνημόνια συμφωνίας που υπογράψαμε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα, είναι σύμφωνα με το δίκαιο και νόμιμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Προστίθεται ότι «αυτά τα μνημόνια συμφωνίας έχουν χαρακτήρα απάντησης στις πλευρές που προσπαθούν να αγνοήσουν την χώρα μας και τους Τουρκοκυπρίους στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκάλυψε για μία ακόμα φορά πόσο δίκαια και ορθά είναι τα βήματα που πραγματοποίησε η χώρα μας στην ανατολική Μεσόγειο».

Προκλητική αναφορά περί «Νότια Κύπρου»

Επιπλέον το τουρκικό ΥΠΕΞ  σε μια επίδειξη προκλητικότητας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει ότι «η Τουρκία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα λόγου στα σχετικά σχέδια της περιοχής. Με αυτή την αφορμή θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να δηλώσουμε ότι ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με όλες τις χώρες, πλην της «ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου», προκειμένου να μετατραπεί η ανατολική Μεσόγειος σε πεδίο συνεργασίας και όχι συγκρούσεων».
Σχολιάστε