OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Σε εξέλιξη η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Ξεκίνησε στις 15.00 περίπου και  επίσημα η κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Στόχος της διάσκεψης, είναι η συμφωνία μίας μόνιμης εκεχειρίας και η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή, μετέδωσε ότι οι ηγέτες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τη Λιβύη.

Στη Διάσκεψη λαμβάνουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο , ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον , ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε καθώς και  ανώτατοι αξιωματούχοι από την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε, από την πλευρά του, «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ,ενώ ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η  Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Διπλωματικός πυρετός με αλεπάλληλες και κρίσιμες  διεργασίες που προηγήθηκαν με τους μετέχοντες στη διάσκεψη να πραγματοποιούν αρκετές διμερείς επαφές ακόμα και λίγο πριν την επίσημη έναρξή της όπως συνέβη με το ραντεβού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ελάχιστα λεπτά πριν την έναρξη της διάσκεψης, μάλιστα, το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε την πληροφορία ότι η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε τόσο με τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας είχαν και άλλες επαφές με τον Ερντογάν να συναντά τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συναντά τους υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιταλίας, Μάικ Πομπέο και Λουίτζι ντι Μάιο.

 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, πραγματοποίησε συναντήσεις  με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι και τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε να υπάρξει επιστροφή στη πολιτική διαδικασία εύρεσης λύσης υπό τον ΟΗΕ στη Λιβύη και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός.

 

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice